Новий законопроект про ринок землі: що потрібно знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

Новий законопроект про ринок землі: що потрібно знати кожному

Новий законопроект про ринок землі: що потрібно знати кожному

Президент України Володимир Зеленський доручив уряду до 1 жовтня розробити та подати на розгляд законопроект про лібералізацію ринку землі. За словами прем’єр-міністра Олексія Гончарука, при розробці проекту закону буде використана модель, яка дає найбільший економічний приріст.

Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Ліга », існує 25 сценаріїв проведення земельної реформи. З них, разом з експертами Світового банку, було обрано один. Він передбачає допуск до купівлі української землі іноземних громадян, але за умови, якщо вони зареєструють юридичну особу в Україні і будуть платити тут податки.

За інформацією з неназваного джерела, яке знайоме з основними положеннями нового законопроекту, в цьому документі є 5 ключових положень:

  1. З дня набрання чинності закону одночасно буде скасовано заборону на відчуження земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності.

  2. Продавати землю можна буде лише на електронних земельних аукціонах.

  3. Право купівлі земельних ділянок сільськогосподарського призначення буде надано громадянам України, територіальним громадам, державі та юридичним особам, зареєстрованим в Україні.

  4. Обов’язкова реєстрація цін на земельні ділянки при проведенні транзакцій.

  5. Законопроект регулює правила продажу сільськогосподарських земель банками, а також особами, яким відповідно до законодавства не можуть належати такі землі на праві власності, наприклад, іноземцям.

В проект закону не буде включена пропозиція обмежити площу землі, яку дозволено продавати іноземцям. Запроваджується лише єдина норма щодо загальної площі сільгоспземель, які можуть перебувати в оренді та власності однієї особи, з урахуванням земель, які перебувають під контролем пов’язаних з нею осіб.

Уряд пропонує обмежити володіння землею «в одні руки» максимальною нормою – 35% площі угідь на території громади, не більше 15% області і не більше 0,5% країни.

У попередніх варіантах законопроекту про обіг земель, розроблених минулою владою, на покупку земель іноземцями була встановлена заборона, а також були чіткі ліміти обсягу володіння землями для різних категорій громадян.

Нагадаємо, що початок земельної реформи Олексій Гончарук анонсував на літо 2020 року. До цього часу уряд планує розробити систему кредитування під 14-15% річних.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?