ОАЕ виводять свою першу станцію на орбіту Марсу. Онлайн-трансляція історичної космічної події
Категорія
Технології
Дата публікації

ОАЕ виводять свою першу станцію на орбіту Марсу. Онлайн-трансляція історичної космічної події

ОАЕ виводять свою першу станцію на орбіту Марсу. Онлайн-трансляція історичної космічної події
Джерело:  online.ua

Космічне агентство Об’єднаних Арабських Еміратів у вівторок, 9 лютого, завершить семимісячний політ станції Al Amal до Марсу. У цей день почнеться процес виводу апарату на орбіту Червоної планети, яке призведе до початку дворічної дослідницької програми. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт відомства.

Агентство транслюватиме знакову для ОАЕ подію з 17:00 за київським часом (19:00 у Дубаї). передбачається, що трансляція поділяється на мовлення трьома телеканалами та четверти окремим, де не буде жодних коментарів. Також відомо, що твіттер космічного відомства буде одразу публікувати всі зміни.
Початок виконання маневру запланований на півтори години після початку трансляцій.

Al Amal - це перша марсіанська дослідницька станція з арабських країн. Її запустили до Червоної планети у липні 2020 року з космодрому Танегасіма в Японії. Вже 8 листопада апарат завершив серію з трьох маневрів для коригування траєкторії.

Цікаво, що сигнал доходить з Марсу до Землі через мережу далекого космічного зв’язку Deep Space Network у Дубаї з затримкою, яка сягає 22 хвилин. Це означає, що фахівцям знадобиться час, аби дізнатися, чи почав апарат запрограмований процес.

Згідно з поясненням на сайті місії, зонд для маневру знизить швидкість до майже 18 тисяч кілометрів на годину. Він “гальмуватиме” завдяки шістьом двигунам рівне 27 хвилин.

Через падіння швидкості з початкових 120 тисяч кілометрів на годину орбіта Червоної планети “захопить” апарат. Це супроводжуватиметься втратою зв’язку на 15 хвилин.

У коментарі виданню The Verge представники місії пояснили, що фахівці опрацювали кожний можливий варіант подій.

“Все було опрацьовано достатню кількість разів, ми продумали кожен ймовірний сценарій, за яким щось може піти не так, ми запрограмували відповідну послідовність команд”, - цитує медіа Сару аль-Амірі, заступницю керівника проєкту Emirates Mars Mission.

За планом науковців, станція обертатиметься у майбутньому навколо Марса за 55 годин за еліптичною орбітою. Місію можуть пролонгувати до 2025 року.

Апарату належить вивчити зв'язок між сучасними погодними умовами Червоної планети зі стародавнім кліматом, вивчити ймовірні механізми катаклізмів, які дали Марсу його сьогоденне обличчя. Перш за все фахівців цікавить втрата атмосферою свого попереднього стану мільйони років тому.

Як повідомляв ONLINE.UA, у відкритий доступ потрапили близько 700 документів Центрального розвідувального управління США про непізнані літальні об’єкти, які раніше були засекречені.В ідомство нарешті надало звіти про загадкові події XX століття — в цілому, "колекція секретних матеріалів" налічує 2780 сторінок, які вже зацифрували та зробили доступними для завантаження для всіх охочих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?