ОБСЄ висунула нову вимогу Зеленському та Путіну - важливі подробиці
Категорія
Політика
Дата публікації

ОБСЄ висунула нову вимогу Зеленському та Путіну - важливі подробиці

ОБСЄ висунула нову вимогу Зеленському та Путіну - важливі подробиці
Джерело:  online.ua

ОБСЄ озвучила нову безкомпромісну вимогу українському лідеру Володимиру Зеленському та главі Кремля Володимиру Путіну. Представники організації наголосили, що сторони контактної групи щодо Донбасу повинні негайно ввести глобальне перемир'я через пандемію коронавірусу. З офіційною заявою виступила спецпредставниця голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ пані посол Хайді Грау за підсумками зустрічі контактної групи і її робочих підгруп. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОБСЄ.

За словами Грау, регулярні зустрічі тристоронньої контактної групи і її робочих груп були проведені у формі відеоконференцій з 24 по 26 березня у зв'язку з пандемією та тими обмеженнями, які ввела як Україна, так і Росія.

"Я закликаю сторони конфлікту відгукнутися на ініціативу Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша ввести глобальне перемир'я у зв'язку з поширенням пандемії, негайно повністю зупинити бойові дії і ввести режим припинення вогню", - підкреслила предстаниця ОБСЄ.

Окрім того, вона попросила Москву та Київ "зробити все можливе, щоб заходи боротьби з коронавірусом не стали додатковою перешкодою для повного і вільного доступу СММ по всій території України відповідно до її мандату". Вона також вирішила нагадати усім сторонам, що для якісної діяльності міжнародних гуманітарних організацій, зокрема Міжнародного Комітету Червоного Хреста конче важливим є вільний перетин лінії зіткнення.

"У центрі уваги робочої групи з безпеки були дискусії щодо визначення додаткових ділянок розведення сил і засобів. Однак для вирішення даного питання ще знадобляться додаткові зусилля. Під час обговорення протимінної діяльності учасники робочої групи зійшлися на думці про її необхідність, наголошуючи при цьому на особливій важливості розмінування цивільних об'єктів і їхніх околиць. Гуманітарна робоча група розглядала питання відкриття нових пунктів пропуску через лінію зіткнення в Луганській області. Також обговорювалася підготовка до наступного обміну утримуваними", - додала Грау.

Окрім того, вона зазначила, що політична робоча група детально проговорила питання, пов'язані з особливим статусом ОРДО і ОРЛО, як передбачено Мінською угодою.

"Учасники також взяли до відома факт обговорення проекту Консультативної ради в "нормандському форматі", - кажуть в ОБСЄ.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, Україна закликає РФ забезпечити перемир’я на Донбасі,  оскільки у складний період пандемії коронавірусу питання здоров’я людини залишається пріоритетним. Генсек ООН Антоніу Гутерріш також вимагає зупинити всі конфлікти на планеті на період пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?