Очі світилися: іноземний доброволець АТО розповів про перший бій на Донбасі
Категорія
Події
Дата публікації

Очі світилися: іноземний доброволець АТО розповів про перший бій на Донбасі

Очі світилися: іноземний доброволець АТО розповів про перший бій на Донбасі
Джерело:  online.ua

Ігор Клевко (позивний "Лев") з Білорусі, який воював на Донбасі, розповів про свій перший успішний бій, в якому не було ні поранених, ні загиблих бійців.


Про це він сказав в інтерв'ю ONLINE.UA.


"А потім був перший бій, за який хлопців навіть не представили до нагороди. Хоча це був перший переможний бій батальйону "Донбас". У нас не було ні "двохсот", ні "трьохсотих", але була здобута перемога над переважаючими силами противника. Ні "двохсотих", ні "трьохсотих" - це вже чудо! Тим більше, ми потрапили в засідку", - поділився боєць.


За його словами, в той день він і його соратники забезпечували безпеку запуску безпілотника.


"Ось в цей день і був наш перший бій під Зайцевим. Ми супроводжували аеророзвідку, завдання - забезпечення безпеки запуску безпілотника. Тоді безпілотники ще були "ноу хау", ми тільки читали про них в інтернеті - ось це перші, які з'явилися. Нам довелося брати участь у введенні цих нововведень. Ми пересувалися на пікапі - чисельність групи була сім чоловік, з нами снайпер поїхав. Слава Богу, всі повернулися живими. Ситуація стандартна: ми йшли в головній машині, ззаду - машина розвідки. На точці А здійснили запуск, записали, змістилися. Зробили запис на точці Б. І потім вирішили ще записати на точці А. Після перемоги ми співали Rolling Stones!", - розповів Клевко.


Далі, за його словами, бійці зустріли ворожу ДРГ і почався бій.


"І тут нарвалися на засідку. ДРГ засіла в лісопосадці. Так почався перший бій, до якого ми так готувалися. Слава Богу, нервів вистачило у всіх. Ніхто з нас не зробив без команди різких дій, не запанікував - все було злагоджено. Розгорнулися, наш кулемет заробив, всі вискочили з машини. Я згадую, як я вистрибнув, це нагадувало, як жаба стрибає, повністю плазом упав. Розвернувся у напрямку до супротивника, відкрив вогонь. Відразу зрозумів, що потрапити, стріляючи лежачи, нереально - противник перебував на височині. Піднявся на коліна, відкрив вогонь. Зрозумів, що потрібно поміняти позицію, поміняв. Пожалів, що підствольний гранатомет в тактичному рюкзаку. Це зайві два кілограми навантаження на автомат ... перезаряджати. Я ніколи не думав, що так швидко можна заряджати, за частки секунди. Далі поставив підствольника ВОГ-25, вистрілив. До мене приєднався Грек, потім снайпер Сімка", - поділився боєць.


Він зазначив, що тоді бійцям дуже щастило: одна з ворожих куль потрапила його побратиму в бронежилет, не зачепивши тіло, друга потрапила в колесо, але не пробила його.


"У водія, Лісника (теж білорус), тоді потрапила куля, пробила бронежилет, але, слава Богу, не поранила. Друга куля потрапила в колесо - вони хотіли пробити колесо, коли машина розверталася, тоді б вона перекинулася. Але не вийшло .. . З часом зрозумів, що стріляю вже, стоячи в повний зріст, насипаю ... Якби не команда "Відступати", думаю, все було б ще цікавіше", - розповів Клевко.


За його словами, сепаратисти з ганьбою втекли, залишивши українським військовим свою машину і озброєння.


"Цей бій показав багато, показав, як важлива злагодженість. І бій закінчився нашою перемогою. Сепаратисти втекли, нам залишилися джип Cherry і озброєння. Вся посадка була залита кров'ю. Валялися криваві ганчірки, салон теж був в крові. Машину кинули, побоялися виїжджати або залишили як мішень - щоб ми по ній стріляли, поки вони йдуть. Був дух перемоги, очі світилися, коли їхали, ми співали Satisfaction Rolling Stones", - резюмував боєць.


Повний текст  інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Після перемоги над сепаратистами ми співали Rolling Stones - боєць АТО з Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?