Офіс генпрокурора терміново звернувся до всіх українців - в чому справа
Категорія
Україна
Дата публікації

Офіс генпрокурора терміново звернувся до всіх українців - в чому справа

Офіс генпрокурора терміново звернувся до всіх українців - в чому справа
Джерело:  online.ua

У річницю Іловайської трагедії Офіс генпрокурора звернувся до всіх українців - там назвали причину, по якій в боях за Іловайськ загинули 366 українських військових, а ще 429 українських захисника отримали поранення різного ступеня тяжкості і 300 бійців потрапили в полон. Єдина причина трагедії, за даними Генпрокуратури, пряме вторгнення збройних сил Росії. Україна вже всі зібрані докази скоєння військових злочинів Росією передала в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду - тепер суд Гааги повинен вирішити питання про відкриття кримінального провадження. Про це 22 серпня повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ГПУ.

"Згідно з висновками експертів та комплексу інших отриманих доказів, єдиним фактором, який призвів до трагічних подій в Іловайську, є військова агресія ВС РФ. У ніч з 23 на 24 серпня 2014 відбулося масштабне пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України і подальше вчинення ними військових злочинів. На той момент сили ЗС РФ складалися з дев'яти батальйонно-тактичних груп: 3500 осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів і 5 протитанкових ракетних комплексів ", - розкрили подробиці слідства у Генпрокуратурі.

Відзначається, що така кількість російських військ і техніки в рази перевищувала чисельність українських сил. Критичне співвідношення військових сил України в районі міста Іловайськ з підрозділами ЗС РФ і представників незаконних збройних формувань, контрольованих РФ становило: особовий склад - 1 до 18; танки - 1 до 11, бронетехніка - 1 до 16; артилерія - 1 до 15, "Гради" - 1 до 24.

"26-28 серпня між керівництвом АТО і Генштабом ЗС РФ почалися переговори про надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України за узгодженими маршрутами. Проте 29 серпня 2014 за безпосередньою вказівкою і наказом командування Генерального штабу ЗС РФ, в порушення вимог ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 1949 року російські військовослужбовці в упор розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом з трьома полоненими російськими десантниками під час виходу особового складу підрозділів сил АТО в районі насаленіх пунктів Старобешеве, Чумаки, Новодворське, Агрономічне, Многопілля, Червоносільське, Осинове, Новокатеринівки Донецької області", - додали в Генпрокуратурі.

За результатами розслідування агресивної війни РФ проти України в цілому в даний час притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення зазначених злочинів 110 осіб, в тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 міністр - вони оголошені в розшук. Генпрокуратура вже направила до суду 48 обвинувальних актів щодо 51 особи - вироками українських судів 35 осіб вже засуджені, в тому числі 13 громадян РФ, в тому числі 3 військовослужбовців ЗС РФ.

"Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України продовжують збір доказів і встановлення всіх винних осіб" - підсумували в Генпрокуратурі.

Нагадаємо, в середині серпня 2014 року українські військові взяли під контроль більшу частину Іловайська, але 23-24 серпня в район бойових дій увійшли російські війська, в результаті чого українські захисники виявилися в оточенні. Бойовики і російські військові спочатку погодилися випустити українців - 30 серпня був створений коридор, але російська сторона порушила домовленості і коли українські військові організованими колонами почали рух з міста, їх обстріляли. Втрати під Іловайськом стали наймасштабнішими для українських сил за час бойових дій на Донбасі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ексглава Генштабу ЗСУ пояснив, що сталося в Іловайську.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?