Окупанти Криму зробили нахабну заяву щодо українських скарбів
Категорія
Події
Дата публікації

Окупанти Криму зробили нахабну заяву щодо українських скарбів

Окупанти Криму зробили нахабну заяву щодо українських скарбів
Джерело:  РІА Новини

У Печерському районному суді Києва наклали арешт на експонати виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі", однак окупаційна "влада" Криму заявила, що накладений Україною арешт нічого не означає.


Про це заявив "віце-прем'єр кримського уряду" Георгій Мурадов, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РІА Новини.


"За клопотанням прокурора постановою Печерського районного суду міста Києва на музейні експонати накладено арешт. Постанова слідчого судді направлена в Інтерпол з метою забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна", - йдеться в повідомленні прес-служби прокуратури Криму.


Читайте також: У Путіна вже відкрито загрожують Україні терактами


"Вони можуть приймати скільки завгодно провокаційних рішень, для юридичного боку це великого значення не має", - заявив у відповідь Мурадов і зазначив, що долю скіфського золота вирішать в голландському суді.


"Там абсолютно ясна і з міжнародно-правової точки зору чітка і зрозуміла ситуація. Я особисто бачив всі договори, які укладені між кримськими музеями і голландським музеєм. Всі експонати і чудові знахідки є кримськими артефактами. На основі міжнародного музейного права однозначно всі музейні експонати повинні бути повернені кримським музеям, тобто тим, у кого вони були взяті в тимчасове користування для проведення виставки", - додав представник окупаційної "влади" півострова і підкреслив, що якщо при винесенні рішення відкинуть "політичну лузгу і підступи", то артефакти повернуть в Крим вже в 2017 році.


Відзначимо, що скандал навколо "скіфського золота" почався після захоплення Росією Криму, під час чого дані експонати кримських музеїв перебували в Амстердамі на виставці. Після закінчення виставки Нідерланди заявили, що неможливо повернути експонати їх формальному зберігачу Національному музею історії України через можливі претензії з боку музеїв Криму.


Відповідно до законодавства України експонати входять до Музейного фонду України і можуть бути передані у тимчасове зберігання тільки на підставі контрактів, при цьому контракт про передачу скіфського золота на тимчасове зберігання завершився 13 червня 2014 року, після чого експонати вважаються незаконно вивезеними з України.


Як повідомляв ONLINE.UA, в кінці липня 2016 року стало відомо про знахідку нового скіфського золота в Котелевському районі Полтавcкой області.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?