Окупанти шокували новим скандальним рішенням щодо українців в Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

Окупанти шокували новим скандальним рішенням щодо українців в Криму

Окупанти шокували новим скандальним рішенням щодо українців в Криму
Джерело:  online.ua

Окупанти влаштували новий терор українцям, які проживають на території анексованого Криму. Вони заборонили громадянам України, які відмовилися отримувати російські паспорти, виїзд з півострова. За період з 18 по 31 травня російські прикордонники неодноразово відмовляли українцям у виїзді з Криму на підконтрольну Україні територію, при цьому не надаючи письмову відмову в пропуску через КПВВ. Про новий шокуючому вирішенні окупантів йдеться в моніторинговому звіті Кримської правозахисної групи, повідомляє ONLINE.UA.

"Громадянам України, які постійно проживають в Криму і відмовилися від отримання «автоматичного» паспорта громадянина РФ, оформивши дозвіл на проживання, російська влада заборонила виїзд з Криму. Формально виїзд іноземців з РФ не заборонений, а таких кримчан РФ вважає іноземцями. Однак, згідно розпорядженням РФ № 763-р, обмежується рух через пункти пропуску, ці обмеження не поширюються на іноземців, зазначених у пунктах 2-1 і 5-1 розпорядження уряду РФ від 16 березня 2020 р № 635-р. Проте зазначена вище категорія громадян України не підходить ні під одну з категорій іноземців, зазначених у цьому розпорядженні. Таким чином, для них виїзд з Криму через російські КПВВ закритий", - повідомили правозахисники.

Вони відзначили, що на російських КПВВ в окупованому Кримом продовжують діяти і інші обмеження виїзду для громадян України, які постійно проживають на півострові. Кримчани, які «автоматично» вважаються громадянами РФ, можуть одноразово виїхати з Криму, показуючи український паспорт як «громадянство іншої країни або документ, що підтверджує постійне проживання за межами РФ». Однак, як виявилося, питання повернення до Криму після такого виїзду чітко не врегульовано.

"На практиці зазвичай кримчан, які скористалися цією нормою для виїзду, пропускають як громадян РФ, що дає їм можливість в подальшому повернутися на півострів за наявності російського паспорта. При цьому російські прикордонники попереджають при поверненні в Крим, що повторно таку людину вже не пропустять на виїзд, і виїзд буде можливий тільки після скасування обмежень. Крім того, залишається ризик, якщо пропуск через КПВВ буде здійснено як громадянина України, то повернутися до Криму така людина зможе тільки після скасування обмежень на в'їзд іноземців в РФ ", - пояснюється у звіті.

Важливо нагадати, що на даний момент на українських КПВВ на кордоні з окупованим Кримом діє карантин по коронавірус. Громадяни України можуть виїхати з Криму або в'їхати туди при наявності підстав гуманітарного характеру (незалежно від реєстрації місця проживання). Рішення про пропуск через КПВВ з таких підстав приймає голови Державної прикордонної служби України. Прикордонники повідомляють, що за період карантину за рішенням голови прикордонної служби українські прикордонники пропустили через КПВВ 386 громадян України з підстав гуманітарного характеру - найчастіше для проходження лікування або возз'єднання з сім'єю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що бойовики "ДНР" шокували новим рішенням щодо українців на Донбасі. Людей в примусовому порядку зобов'язали отримати ніким не визнані "паспорта ДНР", щоб "ідентифікувати" - без нього люди не зможуть влаштуватися на роботу, отримувати допомогу і навіть претендувати на навчання.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?