ООН нарешті відреагувала на протести в Білорусі - чого вимагають від Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН нарешті відреагувала на протести в Білорусі - чого вимагають від Лукашенка

ООН нарешті відреагувала на протести в Білорусі - чого вимагають від Лукашенка
Джерело:  online.ua

Верховна комісарка ООН із прав людини Мішель Бачелет публічно розкритикувала та засудила дії команди білоруського лідера Олександра Лукашенка та силовиків під час протестів та мітингів у Білорусі. Окрім того, в Організації Об'єднаних Націй закликають звільнити затриманих під час протестів. За словами політикині, офіційний Мінськ повинен розслідувати факти зловживання владою під час подій після президентських виборів. На цьому наголосила Бачелет у своєму зверненні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Al Jazeera.

У ООН наголошують, що стрілянина правоохоронців з гумових куль та водометів, використання силовиками світлошумових гранат є неприпустими.

"Я нагадую білоруській владі, що застосування сили під час протестів завжди повинно бути винятковим та запобіжним заходом. Треба чітко розмежовувати осіб, що несуть загрозу, та мирних протестувальників, проти яких насилля неприйнятне", - заявила Мішель Бачелет.

Окрім того, політикиня турбує поводження з демонстрантами під час і після затримання.

Що важливо розуміти, ще 12 серпня польський лідер Анджей Дуда невідкладно звернувся з листом до Ради ООН з прав людини через ситуацію в Білорусі, де уже декілька днів продовжуються мітинги та акції протесту. Проте найбільше стурбували владу Польщі ті акти насильства проти мирних демонстрантів, які щоденно фіксують білоруські медіа та активісти. Дуда у листі до членів Ради ООН з прав людини виступив із закликом не бути байдужими до ситуації в Білорусі.

Нагадаємо, що 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори. За попередніми даними, у чинного глави держави Лукашенка – близько 80%, у його найближчої конкурентки Світлани Тихановської – менше ніж 10%. Білоруси назвали вибори сфальсифікованими та вийшли на вулиці з протестами. Демонстрації тривають з 9 серпня. Їх жорстко розганяють силовики, відомо про тисячі затриманих, 1,5 тисячі поранених, щонайменше двоє людей загинули.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш відверто зізнався, що він був шокований подіями в Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?