ООН прийняла революційну резолюцію по Росії та Криму
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН прийняла революційну резолюцію по Росії та Криму

ООН прийняла революційну резолюцію по Росії та Криму
Джерело:  online.ua

Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію про права людини в Криму, в якій вперше назвала Росію країною-окупантом, а Автономну Республіку Крим та місто Севастополь тимчасово окупованою територією.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу постійного представництва України при ООН.
Підтримали документ 73 держави, проти голосували 23, а утрималися представники 76 країн. Резолюція "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)" була підготовлена ​​Україною в співавторстві з 41 державою-членом ООН.
"Вперше в офіційних документах ООН Росія визнається державою-окупантом, а Автономна Республіка Крим і місто Севастополь тимчасово окупованою територією. Крім того, в резолюції підтверджується територіальна цілісність України і невизнання анексії українського півострова", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Гаазький трибунал уже відправив привіт Путіну: з'явилося важливе рішення
Крім цього, документ закликає Росію надати міжнародним правозахисним механізмам, серед яких Місія ООН з моніторингу за дотриманням прав людини в Україні, безперешкодний доступ до Криму, щоб ті забезпечили моніторинг ситуації з правами людини. Також документ просить Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт по ситуації в Криму.
"Прийнята резолюція стала важливим дипломатичним і політико-правовим механізмом, за допомогою якого Україна забезпечує захист прав громадян України на території тимчасово окупованого Росією Криму", - відзначили в представництві України при ООН.
Затвердження прийнятої резолюції заплановано на пленарному засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яке відбудеться в грудні 2016 року.


"Вітаю всіх з надважливою резолюцією ГА ООН про права людини в Криму. Світ державі-окупанту: ні сірій зоні беззаконня і свавілля в українському Криму", - прокоментував резолюцію ООН міністр закордонних справ України Павло Клімкін в Twitter.
Президент України Петро Порошенко назвав прийняття документа "перемогою справедливості".
"Переконливий результат ініційованої Україною резолюції ГА ООН про права людини в Криму - це справжня перемога справедливості. У документі ООН Росію названо державою-окупантом, а українські Крим і Севастополь - тимчасово окупованими територіями. Спасибі всім державам, які підтримали цей документ. Ми і далі будемо зміцнювати міжнародно-правову базу для деокупаціі українського Криму", - написав глава держави в Facebook.
Як повідомляв ONLINE.UA,  в ході розгляду резолюцій в третьому комітеті Генеральної асамблеї ООН, фокусується на правах людини, представники Білорусі намагалися заблокувати голосування по всім резолюціям.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?