Операція евакуація: як порятунок українців під час війни вивів фонд RescueNow на міжнародний рівень
Категорія
Україна
Дата публікації

Операція евакуація: як порятунок українців під час війни вивів фонд RescueNow на міжнародний рівень

Операція евакуація: як порятунок українців під час війни вивів фонд RescueNow на міжнародний рівень
Джерело:  online.ua

З початку повномасштабного вторгнення українські бізнеси — як великі, так і малі — активно працюють на перемогу. Проте більш як за рік великої війни ресурси українців витончилися: люди втомилися, кількість донатів зменшилася. Що робити благодійним фундаціям для того, щоб і надалі залучати кошти? Один із варіантів — вийти на міжнародний ринок. 

Саме таким шляхом пішов український благодійний фонд RescueNow, який нещодавно отримав офіційну реєстрацію у Сполучених Штатах Америки. Розповідаємо, як хлопцям із Харкова вдалося цього досягти і чому цей крок є надважливим у спільній боротьбі за перемогу.

ПОЧАТОК ШЛЯХУ

Фонд RescueNow заснував Віталій Бандура, 28-річний, tech-підприємець із Харкова. Напередодні війни він запускав венчурний проєкт: 22 лютого вийшов реліз Android-версії цього проєкту для мобільних застосунків, а наприкінці лютого намічався реліз iOS-версії.

«Але війна внесла свої корективи, фандрейзинг із венчурного перетворився на благодійний», — каже Віталій.

Роботу фонду Віталій розпочав з евакуації цивільного населення. Його друг Михайло Чорноморець, який став співзасновником RescueNow, на власній автівці вивозив людей із Харкова, а у Віталія тим часом розривався телефон від запитів про допомогу. Так він почав координувати процес, поєднуючи охочих виїхати з міста з тими, хто може їм у цьому допомогти.

«За минулий 2022 рік було евакуйовано 18 984 людей, зокрема, 739 осіб, які були у лежачому стані, та 855 домашніх тварин», — каже Віталій.

Крім того, фонд забезпечує гуманітарною та психологічною допомогою незахищені верстви населення.

ТРОХИ ЦИФР ЗА 2022 РІК

  • 77 074 сімей отримали гуманітарну допомогу, це понад 200 000 людей.

  • Гаряча лінія RescueNow прийняла 125 731 дзвінок.

  • Волонтери фонду знайшли житло для 620 людей, які його втратили.

  • Дитячий психолог RescueNow провів 220 зустрічей з дітьми.

  • Було проведено 160 розвивальних майстер-класів для дітей.

  • Було отримано 457 заявок на патронаж, це приблизно 650 бабусь і дідусів, які знаходяться під постійною опікою, яким телефонують спитати як справи і привозять допомогу кожного місяця.

  • Було здійснено 5330 доставок допомоги.

ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РОБОТИ

Зараз фонд має три основні напрямки діяльності.

Перший напрямок — патронаж, мета якого полягає в наданні допомоги людям, які не можуть самостійно про себе подбати.

«Ми допомагаємо людям, які евакуювалися з окупованих територій, постраждали внаслідок бойових дій, а також самотнім людям похилого віку та людям з інвалідністю. Ми також забезпечуємо їх найнеобхіднішим обладнанням, таким як милиці, ліжка, ліхтарики, крісла колісні та інше», — каже Віталій.

Другий напрямок — «Літокрил», проєкт із психоемоційної підтримки сімей на Харківщині та по всій Україні. Проєкт було створено для допомоги постраждалим від війни дітям віком від 4 до 16 років та їхнім батькам. У просторах «Літокрил» надають різноманітні послуги, зокрема, проводять творчі заняття, театральні вистави, перегляд мультиків, корисні лекції для дітей і батьків — наприклад, лекції з протимінної безпеки.

«У нас працюють кваліфіковані психологи, які надають допомогу на локаціях. Діти дуже люблять відвідувати “Літокрил”, оскільки тут є цікаві заняття, ігри та розваги. Всі наші центри розташовані в підвальних приміщеннях, що гарантує безпеку і забезпечує надійний захист від можливих небезпек», — зазначає Віталій.

У Харкові вже відкрито три «Літокрили», зараз планується відкриття нових просторів в інших містах — Запоріжжі, Херсоні, Сумах, Чернігові та Києві.

Третій напрямок – проєкт швидкого реагування. Фонд RescueNow організовує швидку доставку необхідної гуманітарної допомоги: харчові продукти, медикаменти, медичне обладнання та побутова техніка для виживання в складних умовах, все це в максимально стислі терміни.

Також у фонді є проєкт «Інкубатор», який надає навчання та допомогу в реалізації соціальних проєктів для підтримки та розвитку волонтерських організацій.

КОМАНДА

Переважна більшість команди RescueNow — харків’яни, які від самого початку згуртувались навколо допомоги рідному місту. Спочатку це була волонтерська організація, яка за допомогою партнерів і небайдужих людей евакуювала людей із Харкова у Дніпро та Полтаву, а назад везла гуманітарну допомогу містянам.

«Зараз наша команда волонтерів складається з більш ніж 100 людей з різними професійними навичками та з досвідом у галузях фінансів, права, маркетингу та менеджменту. У нас є куратори в кожному напрямку нашої діяльності, які забезпечують належну координацію та планування проєктів, а також волонтери, які займаються безпосередньо виконанням завдань та роботою з людьми, що потребують допомоги», — розповідає Віталій.

За його словами, нещодавно фонд було зареєстровано в США, тому тепер RescueNow є міжнародною фундацією і має членів команди у багатьох куточках світу.

РЕЄСТРАЦІЯ В США

Отримати реєстрацію в США було надважливим моментом для фонду RescueNow, адже Америка надає Україні одну із найбільш допомог під час повномасштабної війни.

«Влітку стало зрозуміло, що зима буде важкою: донатів стає менше, а людей, які потребують допомоги, — ні. Треба шукати способи для залучення закордонних коштів в Україну і Америка для нас у цьому питанні насправді була єдиним варіантом. Бо ніде у світі так не поважають благодійність і не дають так багато пожертв, як у США», — каже Віталій.

Результатом такої амбітної мети стала не просто реєстрація фонду в Америці, а отримання форми неприбутковості 501(с)(3), а також перший грант від Amazon та золоту медаль Gold Transparency 2023 від однієї із найважливіших у світі благодійності організації GuideStar.

Наступною амбітною задачею RescueNow є пошук ще більшої кількості американських партнерів і бізнесів, які регулярно підтримуватимуть проєкти фонду.

ЯК ДОПОМОГТИ ФОНДУ

Наразі фонду необхідна допомога для виїздів на деокуповані території та підтримки напрямку патронажу. Мова йде про гуманітарну допомогу, гігієнічні набори та пальне і витрати на ремонт авто для розвезення гуманітарної допомоги.

Крім того, фонд також шукає фінансову підтримку для адміністративної роботи, включаючи оплату праці фасувальників, закупівлю канцелярських товарів та пакування.

А ще фонд шукає підтримку проєктів «Літокрил» та «Інкубатор», а також підтримку літнього табору для дітей за кордоном, щоб допомогти їм психологічно після пережитого стресу від війни.

«Якщо у вас, читачі, є можливість допомагати, напишіть нам, будь ласка, на [email protected]», — каже Віталій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?