Операція ГУР "Питомник". Історія найтривалішого вогневого зіткнення KRAKEN з армією РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Операція ГУР "Питомник". Історія найтривалішого вогневого зіткнення KRAKEN з армією РФ

Операція ГУР "Питомник". Історія найтривалішого вогневого зіткнення KRAKEN з армією РФ
Джерело:  online.ua

10 травня 2022 року у селищі Питомник Харківської області відбулось найтриваліше вогневе зіткнення українських сил з російськими загарбниками. Після успішного звільнення Руської Лозової спецпідрозділ ГУР МО "KRAKEN" розпочав деокупацію ще одного стратегічно важливого населеного пункту. Керував унікальною операцією безпосередньо очільник української розвідки Кирило Буданов.

Джерело: online.ua

Як починалися бої за Питомник

Питомник - це невеличке мальовниче селище Харківської області, котре знайшло свій прихисток неподалік від ще одного знекровленого гектару землі - Руської Лозової.

І хто б міг подумати, що за невеликою площею та нечисленною кількістю проживаючих тут мешканців, цей населений пункт зможе залишити настільки помітний слід в історії несправедливої війни?

Минулого року, 10 травня, тут відбулось найтриваліше вогневе зіткнення українських сил з противником.
Сконцентрувавши там по-максимуму техніки, морську піхоту, селище перетворилось в одну з найгарячіших ділянок фронту північного напрямку.

Ворог вводив в дію всю наяву зброю: РСЗО, ракети С-300, стволову артилерію, авіацію, танки, міномети...
За свідченням командира спецпідрозділу “KRAKEN” ГУР МОУ за позивним Віто, ворог використовував максимальну кількість боєприпасів:

Ми не мали такої кількості боєприпасів як у них. Ми випускали в день 100-150 снарядів. За нашими підрахунками ворог випускав десь 120 снарядів за 1 хвилину . За день виходило близько 1500 снарядів.

Російські війська мали значну перевагу у техніці та зброї в десять разів, та попри це зазнавали поразки.

Фото — відкриті джерела

Чому так сталось? Зважайте це на карму чи щасливий випадок, проте, дивлячись на потужну броню противника та його ”вміння” підходити до питання тактичного бою, розумієш, що справа має полягати не в кількості, а в якості застосування не лише зброї, але й розуму.

У чому полягає унікальність операції "Питомник"

Головна суть бойової операції спецпризначенців - грамотно структурувати план дій для ліквідації противника, а не закидати його металобрухтом:

  • визначити важливі точки для облаштування спостережного пункту для подальшого слідкування за важливими об’єктами;

  • вміти оперативно і грамотно коригувати план засідки;

  • непомітно перетнути лінію зіткнення;

  • тихо зачистити місце своєї висадки від ворога та підготувати його до прибуття основних сил підрозділу;

  • залишатись непомітним для ворожого ока;

Сама війна висуває подібні правила, якими необхідно керуватись.

Залповий вогонь невідомо куди, розосередженість не привели до ефективного результату спланованої атаки на українські сили. Але як показує практика, ворог не вчиться на своїх помилках і надалі продовжує ставити будь- яку ціну за пріоритет у тій чи іншій операції.

Подібний підхід до вирішення поставленого завдання трансформувало уявлення про “другу армію світу” з перших місяців війни і продовжує відтворювати повну картину того, якого руйнівного характеру може завдати тактика “спаленої землі”. Фактичні бойові операції та їх наслідки прямо протилежні морально- етичним наслідкам, про які ворог говорив, ступивши на нашу землю під “прапором звільнення”.
Та дії ГУР - це доказ того, що стратегічно вибудувана низка взаємопов’язаних між собою наступальних військових операцій проти армії “імперського” режиму - дієва і залишить потужний відбиток в пам’яті нашого противника.

Операція "Питомник" є унікальною за своєю природою. Саме тут спецпідрозділ перебував в активній обороні більшість часу; тут нашим бійцям довелось зосередити лінію оборони в контакт з ворогом до 1 км; саме тут група українських бійців практично “голими руками” захоплюють російський танк Т-80, котрий презентували у Москві під час параду 2021 року.

У ГУР також звертають увагу на те, що Руська Лозова і Питомник - це взаємопов’язані стратегічні пункти, географічне розташування яких, відкривали достатньо широкий візуальний огляд на місто Харків і Харківську область.

Спецпідрозділ “KRAKEN”, залучений до виконання завдань в цих районах, вчергове довів свій професіоналізм по відпрацюванню тактики ведення бою. Тому визволення цих населених пунктів, в яких, до речі, брав участь сам Кирило Олексійович Буданов - керівник ГУР МОУ, є ключовим моментом легендарного Харківського контрнаступу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?