Опозиція Білорусі не визнає окупацію українського Криму Росією
Категорія
Політика
Дата публікації

Опозиція Білорусі не визнає окупацію українського Криму Росією

Опозиція Білорусі не визнає окупацію українського Криму Росією

Оголосивший себе президентом Білорусі Олександр Лукашенко ніколи не приховував своєї позиції щодо окупації українського Криму Росією. Він вважає, що в СРСР неправильно зробили, що "приєднали Крим до України", і що ні нинішній глава Кремля Володимир Путін, жоден інший російський президент не поверне півострів під український контроль. Однак і опозиція Білорусі зайняла неоднозначну позицію в кримському питанні. Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, зокрема, дотримується позиції, що відповідно до норм міжнародного права Крим належить Україні. Але вона публічно не визнає незаконну окупацію українського півострова Росією, з якою також хоче "дружити". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

Тихановській не в перший раз задають питання по приналежність Криму. Вона визнає, що півострів належить Україні з міжнародного закону, але зазначає, що сечас "фактично він належить Росії". І на цей раз на уточнююче питання - чий Крим де-факто - опозиціонерка відповіла неоднозначно.

"Маємо те, що маємо", - визначила приналежність Криму Тихановська.

При цьому Тихановська не стала приховувати, що опозиція Білорусі прагне бути в контакті з Росією як важливою державою-сусідом. Вона також зізналася, що розраховує на підтримку Кремля, який, на її думку, зараз зайняв очікувальну позицію.

"Ми хотіли б викласти свою точку зору, хотіли б почути позицію Росії щодо білоруського питання. Ми сусіди. І ми будемо продовжувати наші взаємини в майбутньому. Хотілося б поспілкуватися. Мені здається, в Росії теж не очікували, що протестний рух в Білорусі на цей раз буде таким сильним, і ми будемо йти до перемоги, тому що в очах білорусів Лукашенко не є легітимним. Розумієте? Тоді ніхто не очікував, що так буде. І, як ми бачимо, тоді підтримала Росія режим Лукашенка. Але зараз якийсь процес вичікування. Активної підтримки з боку Росії немає ", - додала Тихановська.

Важливо відзначити, що офіційний Київ обурений такою неоднозначною позицією білоруської опозиції щодо українських територій, окупованих країною-агресором. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нагадував білорусам, що Крим - український, і попередив опозицію Білорусі, що Україна піде на діалог з нею тільки в тому випадку, якщо буде змінена позиція по Криму і агресії Росії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що білоруська опозиціонерка Вероніка Цепкало відмовилася визнавати Крим українським заради дружби з Росією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?