Оприлюднена частина доповіді Яшина про Чечню і "кадировців" на Донбасі
Категорія
Світ
Дата публікації

Оприлюднена частина доповіді Яшина про Чечню і "кадировців" на Донбасі

Оприлюднена частина доповіді Яшина про Чечню і "кадировців" на Донбасі
Джерело:  The New York Times

У мережі з'явилася одна з глав експертної доповіді "Загроза національній безпеці", яку підготував опозиційний політик Ілля Яшин до річниці вбивства  російського опозиціонера Бориса Нємцова.


Опублікувало його видання  The New Times, передає ONLINE.UA.


Оприлюднена глава називається "Приватна армія". У ній йдеться про стан справ в силових структурах Чечні і про участь "кадировців" в бойових діях на Донбасі.


Яшин пише, що створена в Чечні регіональна армія є, можливо, найбільш боєздатним військовим угрупуванням в сучасній Росії. Чисельність збройних "кадировців", за оцінками експертів, наближається до 30 тисяч. Значна їх частина формально є співробітниками МВС РФ і службовцями Внутрішніх військ РФ.


"Фактично ж діючі на території Чечні збройні формування не залежать від федеральних органів влади і лояльні лише президенту Чечні. Тільки в Чечні Кремль дозволив створення місцевих підрозділів, підконтрольних де-факто лише главі республіки", - йдеться в доповіді.


"Ядро силових структур Чечні - це колишні сепаратисти, які були амністовані за рішенням глави республіки. Він же надав їм можливість знову взяти в руки зброю, але вже під своїм контролем. Таким чином, бойовики, які воювали з російською армією, зобов'язані Кадирову не тільки своїми місцем і зарплатою, але також свободою і життям ", - сказано в доповіді.


Також Яшин пише, що в ході збройного конфлікту на території Донбасу проти українських сил діяли цілі загони бойовиків з Чечні.


У 2014 році з'явилися документальні свідчення створення на території Донбасу окремого чеченського батальйону "Смерть", сформованого з ветеранів силових структур Кадирова. Бійці цього батальйону, зокрема, брали участь в боях за Донецький аеропорт та Іловайськ.


В останні роки бойовики Кадирова активізувалися і в Москві, йдеться в доповіді.

 "Але якщо в Чечні їх головним завданням є захист режиму свого боса, то решту Росію вони починають сприймати як потенційну здобич", - пише Яшин.


Так, крім охорони дружніх Кадирову бізнесменів і політиків "чеченський відділ" ФСБ в Москві надавав силову підтримку і кримінальним "авторитетам".


Сьогодні, 23 лютого, він надасть звіт повністю.


Як повідомляв ONLINE.UA,  Яшин побував в Грозному, де зустрічався з чеченцями, які підтвердили ряд фактів з доповіді про главу Чечні Рамзана Кадирова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?