Опубліковані остаточні результати виборів в Білорусі - назване ім'я нового президента
Категорія
Світ
Дата публікації

Опубліковані остаточні результати виборів в Білорусі - назване ім'я нового президента

Опубліковані остаточні результати виборів в Білорусі - назване ім'я нового президента
Джерело:  online.ua

14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі нарешті оприлюднила офіційні та остаточні підсумки виборів – наголошується, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, а у його головної суперниці Світлани Тихановської - 10%. Варто звернути увагу на те, що на сайті комісії вже написано, що "Президентом Республіки Білорусь обраний Олександр Григорович Лукашенко". Що важливо розуміти, ні сама Світлана Тихановська, ні чимало представників міжнародної спільноти цих результатів не визнають та вважають їх сфальсифікованими. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на білоруське видання TUT.BY

В ЦВК наголошують, що всього на виборах проголосувало 5 818 956 осіб, під час дострокового голосування — 2 806 640 осіб. За Лукашенка нібито проголосувало 80,1% (4 661 075 осіб), за Тихановську — 10,1% (588 622 особи), за Дмитрієва — 1,2% (70 671 особа), за Канопацьку — 1,67% (97 489 осіб), за Череченя — 1,14% (66 613 осіб). Проти всіх - 4,59% (267 360 осіб). Наразі відомо, що Дмитрієв, Черечень, Канопацька і Тихановська подали до ЦВК скарги про невизнання виборів. Скарги Дмитрієва, Канопацької і Тихановської відхилені, а представників Череченя зі скаргою не пустили в ЦВК.

Варто зазначити, що президент Литви Гітанас Науседа звернув увагу на те, що у Білорусі склалася кризова ситуація, а при владі перебуває нелегітимний президент. За словами Науседи, якщо конфлікт не врегулюють мирним шляхом — щодо країни можуть застосувати санкції.

Нагадаємо, що після виборів президента Білорусі 9 серпня люди масово почали виходити на протести проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка й на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхнє переконання, перемогла діючого президента з великим відривом. Не можна забувати про той факт, що акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями. Серед протестувальників є загиблі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Ангела Меркель нарешті відреагувала на дії Олександра Лукашенка.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?