Організм середньої людини містить 39 трильйонів бактерій N + 1 - біологи
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Організм середньої людини містить 39 трильйонів бактерій N + 1 - біологи

Організм середньої людини містить 39 трильйонів бактерій N + 1 - біологи

Группа біологів з Ізраїлю і Канади розвіяла міф про те, що вміст бактеріальних клітин в людському організмі на порядки перевищує утримання власних клітин, пише  Дзеркало тижня.


"Канонічне" співвідношення клітин людської мікрофлори і самого організму 10:1 з'явилося більше 40 років тому. Таку оцінку в 1972 році дав Томас Лакі, який вказав на те, що тільки в шлунково-кишковому тракті повинно міститися більше 10 трильйонів бактерій. Наступні цифри відштовхувалися від розрахунків Лакі і на сьогоднішній день вважалося, що людський організм містить 10 трлн еукаріотичних клітин і на порядок більше прокаріотичних "жителів". Однак в останні роки ці цифри стали піддаватися сумніву з боку деяких фахівців.


Автори нової роботи прийшли до висновку, що середня людина повинна містити близько 30 трильйонів власних і 39 трлн бактеріальних клітин. Співвідношення виходить зовсім іншим - приблизно 1,3:1. Ці цифри досить приблизні, і в різних людей можуть відрізнятися на величину до 52%, - але, все ж, не на порядки. Більше того, сумнівна чисельна перевага бактерій в нашому організмі легко губиться.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?