Особлива місія та священна війна. Як Путін використовує містику для контролю росіян
Категорія
Україна
Дата публікації

Особлива місія та священна війна. Як Путін використовує містику для контролю росіян

Особлива місія та священна війна. Як Путін використовує містику для контролю росіян
Джерело:  online.ua

У новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua професор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач обговорили, як росіяни використовують містицизм для виправдання війни проти України.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Містицизм гуртує росіян

Василь Мосійчук зазначає, що Путін і його оточення використовували містику для того, щоб тримати людей і гуртувати їх в одне ціле.

За словами Богдана Ткача у Росії домінуючою релігією є рашизм, який пропагує ідею "русского міра". Коли вже це не спрацьовує, то світогляд опускається на базовий рівень - міфологічний, в якому місце має містицизм.

Росіяни пробували використовувати цей базис, який є сильним і присутній скрізь: і в релігіях, і в мистецтві, і в тому числі психології – це трансцендентна психологія, яка вивчає пізнання людиною світу в особливих, змінених формах свідомості.

Як російський містицизм перестав працювати

Росіяни почали вплітати містику у свою політику, казати, що в них є особлива місія у світі, що війна проти України "священна", що це боротьба з чимось і т.д.

За словами професора Ткача, росіяни думали, що цим вони організують свій народ. На початку в них це вдалося дуже ефектно в 2014-му році, тож вони планували продовжити.

Але так вийшло, що в нас запустився свій механізм самозбереження і пробудження національної ідентичності, який настільки інтенсифікувався, що Україна зараз цільна: від заходу до сходу, від півночі до півдня. Ми є синхронізовані, і в нас зараз є відчуття суб'єкта дії, а в них з'являється відчуття об'єкта впливу. На нас, - вони розказують, - напали, ми захищаємося.

На думку Богдана Ткача, росіяни пробують містичною картою зіграти, але вона не спрацьовує.

Все, іде тотальний розпад. Якщо вони хочуть вберегти свою країну, то необхідно робити негайно їм буфер між Україною і Росією, створювати там Кубанську Народну Республіку, Воронезьку Народну Республіку, Ставропольську і так далі. Тобто на тих етнічних територіях України, які були наші. Робити отакі-от проміжні буферні держави, які будуть і не Росією, і не Україною, будуть мати самоврядування. Це така європейська традиція, коли хочуть вирішити конфлікт, створювати ці буферні держави, буферні зони.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?