Остін оцінив підготовку ЗСУ та перспективи весняного контрнаступу
Категорія
Україна
Дата публікації

Остін оцінив підготовку ЗСУ та перспективи весняного контрнаступу

Остін оцінив підготовку ЗСУ та перспективи весняного контрнаступу
Джерело:  online.ua

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив про наявність в українських військових переважної більшості усього необхідного для проведення весняного контрнаступу.

Джерело: брифінг Ллойда Остіна та Ентоні Блінкена

У Пентагоні вірять в успіх весняного контрнаступу ЗСУ 

Я щойно розмовляв зі своїм колегою в Україні, міністром Олексієм Резніковим. Ми обговорили низку питань... Але він і керівництво залишаються зосередженими на виконанні поставленого завдання. І я маю повну впевненість, що вони будуть робити те, що роблять хороші лідери, великі лідери: вони будуть боротися з ворогом, а не керуватися конкретним планом, - зазначив Остін.

Очільник Пентагону підкреслив, що наразі українські військові мають чудовий план, проте деталі знають лише президент Володимир Зеленський і військове керівництво ЗСУ.

Тож вони мають значну частину можливостей, необхідних для подальшого успіху. Ми підготували величезну кількість військовослужбовців. Ми надали значну кількість платформ, - запевнив Остін.

Він зазначив, що США і надалі зосереджуватимуться на наданні всієї необхідної допомоги українським військовим.

І знову ж таки, підтримка буде надаватись постійно. Ми залишатимемось на зв'язку з нашими союзниками і партнерами. Наступного разу ми зустрінемось на черговому засіданні Української оборонної контактної групи 21-го числа, і я з нетерпінням чекаю на зустріч з ним і рештою наших колег на цьому засіданні, - підкреслив Остін.

ЗМІ повідомляють про відкладення термінів початку контрнаступу ЗСУ після витоку документів з Пентагону 

За інформацією видання The Washington Post, заплановий контрнаступ українських військових відкладається через несприятливі погодні умови, повільне надання військової допомоги західними партнерами та виток секретних документів з Пентагону.

Очікуваний весняний наступ розглядався як єдиний шанс для України в цьому році відвоювати територію, утримувану російськими військами, що становить близько п'ятої частини країни. Але операція затримується через погодні умови, повільне постачання техніки і нестачу боєприпасів, що посилює побоювання, що ситуація може зайти в глухий кут. Ще більше ускладнює заплановану контратаку витік десятків американських військових і розвідувальних документів, в тому числі багато деталей про стан української армії і її можливості, включаючи слабкі місця в протиповітряній обороні, що може змусити командирів змінити плани, - зазначається у матеріалі видання.

Видання також зазначає, що українці стурбовані тим, що якщо в результаті контрнаступу не вдасться звільнити окуповані армією РФ території, доведеться вести невигідні переговори з Кремлем.

Водночас, незважаючи на нестачу боєприпасів і очікування допомоги від західних партнерів, українські військові перевіряють російську оборону на вразливі місця напередодні контрнаступу.

За словами одного з українських військових на Донеччині, на одній з окопних позицій за кілометр від розташування військових РФ, використовуються комерційні БПЛА для спостереження за росіянами, виявлення їхніх слабких місць і планування ударів.

Він сказав, що невеликі операції готують його підрозділ до повномасштабного наступу, оскільки вони чекають більше боєприпасів і важчого обладнання.

Інший командир, який дислокується за межами міста Бахмут, розповів про проведення подібних операцій з перевірки російської оборони.

24-річний капітан з позивним "Метіс", який відповідає за планування операцій і розвідку у своєму підрозділі, розповів, що мобілізовані росіяни дуже добре укріплюють свої позиції.

Вони укріплюють позиції всім, що можуть знайти: деревиною, навіть сміттям, - зазначає "Метіс".

За словами військового, успіхи випробувальних операцій не гарантують готовність підрозділів ЗСУ до повноцінного контрнаступу.

Військові чекають на важку техніку, бронетехніку для перекидання великої кількості військ вперед і потребують більше тренувань.

За його словами, коли підрозділ вперше отримав сучасну систему протитанкового озброєння, військовослужбовці тренувалися за допомогою інструкції до системи і відеоуроків на YouTube.

Найбільше українських захисників у майбутньому контрнаступі хвилюють міни.

Український підполковник, який командує танковим батальйоном у Запорізькій області, з позивним "Грім" розповів, що міни є по обидва боки фронту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?