Парадокс Арестовича: чому натовп завжди намагається знищити свого героя
Категорія
Україна
Дата публікації

Парадокс Арестовича: чому натовп завжди намагається знищити свого героя

Парадокс Арестовича: чому натовп завжди намагається знищити свого героя
Джерело:  online.ua

У чому полягає парадокс скандалу навколо колишнього радника ОПУ Олексія Арестовича та як росії вдалося розсварити українців на тлі трагедії у Дніпрі обговорили у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» на ютуб-каналі online.ua доктор психології Василь Мосійчук, академік Української академії наук Віталій Луньов та професор нейропсихології Богдан Ткач.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Доктор психології Василь Мосійчук звертає увагу на те, що ракетний удар армії рф по Дніпру 14 січня, який забрав життя щонайменше 46 людей, був одним із найтрагічніших сторінок російсько-української війни.

Ба більше, країні-агресорці вдалося не лише вбити велику кількість мирних українців, а й навіть розсварити наш народ, який досі був об'єднаним та робив усе можливе заради спільної перемоги.

кремлівські пропагандисти змогли втілити свій підлий план у життя, зігравши на слабкостях наляканих й розсерджених людей та змістивши їхній фокус уваги із справжнього та реального ворога, росії, на колишнього радника ОПУ Олексія Арестовича, який просто, як це буває з багатьма із нас, припустився помилки, ненавмисно озвучивши неперевірену інформацію.

У чому полягає парадокс скандалу навколо Арестовича

Василь Мосійчук наголошує, що це не Олексій Арестович випускав ракети по Дніпру, не він став причиною смерті десятків людей, однак чомусь саме на нього українці виплеснули усю свою ненависть та злість замість того, щоб сконцентруватися на помсті реальному ворогу — армії рф.

Доктор психології поцікавивився у своїх колег, чому так сталося та як можна пояснити цей парадокс: чому спочатку Арестовича більшість українців обожнювали та поважали, а тепер люто ненавидять та звинувачують у всіх смертних гріхах.

Як стверджує академік Української академії наук Віталій Луньов, подібні ситуації відбуваються стільки, скільки існує світ.

Справа в тому, що натовп завжди спочатку обожнює свого ідола, а потім намагається його знищити.

Людина неминуче живе в натовпі, тому вона схильна до того, щоб бути вразливою до всього масового контексту. Століття тому людей збирали на площах, когось вбивали, прост люди це все бачили й бігли додому під враженнями. Натовп існує досі, але у онлайн-форматі. Я зараз здивую багатьох людей, які вважають себе унікальними особистостями, індивідами, але це не зовсім так, адже переважну кількість часу кожний з нас знаходиться у масі. За законом маси, натовпу, є дуже важливий момент: спочатку натовп реагує на перемоги героя, надмірно ідеалізує його, однак згодом втрачає відчуття насолоди від цього процесу, бо перемоги ідола/героя поступово набридають, всі до них звикли. Найцікавіше починається у натовпі, коли він починає чекати промахів героя. І до промахів цього героя, якого маса досі ідеалізувала, вона ставиться з неминучою ворожнечею, — пояснює академік Української академії наук.

Він наголошує, що ненависть натовпу до свого колишнього героя така сильна тому, що його можна персоніфікувати та пов'язати з тим злом, яке відбулося.

За словами Віталія Луньова, те, що сталося з Олексієм Арестовичем, завжди відбувалося та буде відбуватися з тими людьми, якими маса спочатку захоплюється та ідеалізує їх.

Саме цей момент будуть постійно використовувати в інформаційній війні, з посиланням на те, що, мовляв, самі українці ось так ставляться до людини, яка є позаштатним радником ОПУ, але його де-факто завжди іменували як державну владу України. Хоча до державної влади Арестович не відносився. Це просто радник... Наше суспільство повинне спробувати стати більш зрілим, щоб не переходити межу свій-чужий. Українцям потрібно зосередитися на більш глобальних та серйозних речах. Проте це психологія масової поведінки і не більше, — підсумував академік Української академії наук Віталій Луньов.

Читайте також: путін уже почав пояснювати росіянам майбутню поразку у війні проти України — Свідомі про несвідоме

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук

  • Богдан Ткач, клінічний професор нейропсихології, доктор психологічних наук з медичної психології, старший дослідник та лікар

«Свідомі про несвідоме» — це серія психологічних етерів, у якій беруть участь авторитетні фахівці з різних сфер, від психології до міжнародної економіки. Вони не тільки обговорюють найактуальніші теми сьогодення, а й дають поради українцям, як вберегти своє ментальне здоров’я під час війни та після її завершення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?