Павутиння Путіна: хто наступна жертва?
Категорія
Світ
Дата публікації

Павутиння Путіна: хто наступна жертва?

Павутиння Путіна: хто наступна жертва?
Джерело:  online.ua

Хоча військова фаза гібридної агресії Росії зараз здійснюється на Донбасі, це не означає, що Кремль вирішив залишити в спокої інші пострадянські держави. Путін і його команда плетуть павутиння керованої кризи, за допомогою якої розраховують домагатися власних цілей.

На минулому тижні українські та молдавські правоохоронці повідомили про розкриття планів замаху на відомого молдавського політика і бізнесмена, сліди якого вели до організаторів в Росії. Жертвою замаху з провокаційним підтекстом повинен був стати Влад Плахотнюк, мабуть, наймогутніша сьогодні в Молдові людина, що має впливо на різні політичні сили.

Цей замах - тривожний дзвіночок в контексті курсу на зближення з Росією президента Молдови соціаліста Ігоря Додона. Глава сусідньої держави має намір у вересні провести референдум про розширення своїх повноважень, який можна розглядати в контексті виборчої кампанії соціалістів, на сьогодні - найпопулярнішої політичної сили в Молдові, що залишається парламентською республікою, де президентські позиції сьогодні не визначають всі вектори розвитку країни.

Читайте також: Путін може напасти на Україну через Білорусь, не питаючи Лукашенка - Безсмертний

Треба сказати, що Молдову, яка випереджає Україну на шляху європейської інтеграції (у неї вже є і безвізовий режим з ЄС, і Угода про асоціацію) більше року струшує банківський скандал, до якого виявилися причетними багато політиків проєвропейської спрямованості. Зникнення з банківської системи мільярда євро - не тільки фінансова катастрофа, а й іміджеве потрясіння для багатьох тамтешніх проєвропейських політиків. Багато молдаван сьогодні працюють в Росії, а їх грошові перекази на Батьківщину створюють запас міцності для економіки невеликої європейської держави. Плахотнюк, якого в Молдові люблять далеко не всі, зацікавлений в європейському векторі розвитку країни, і організатори замаху прекрасно знали про цей факт.

Варто відзначити, що Росія експериментувала з технологіями м'якої сили на пострадянському просторі не тільки за участю Віктора Януковича, але і найбагатшого громадянина Грузії, Бідзіна Іванішвілі і його «Грузинської мрії». Це сьогодні кавказький олігарх веде переважно непублічний спосіб життя, показово усунувшись від справ, а в момент вирішальної сутички з партією Міхеїла Саакашвілі, який вже давно заважає Кремлю, він був активним і наполегливим. Настрої в Грузії після «війни трьох вісімок» навряд чи стануть проросійськими навіть після зміни влади, однак вплив на внутрішньополітичні процеси «мрійники» сьогодні монополізували, про що опосередковано свідчить і активізація Саакашвілі на українській політичній арені - в Грузії колишньому президенту ловити нічого.

Як відомо, Молдова і Грузія, як і Україна і Азербайджан є членами ГУАМ – першої на пострадянському просторі організації без участі Росії. В Азербайджані вкрай гострою залишається проблема Нагірного Карабаху, яку Кремль експлуатує в своїх інтересах, вміло нацьковуючи Баку і Єреван, де вже багато років правлять бал вихідці з невизнаної закавказької республіки. Росія вміло нагнітає напруженість в регіоні, змушуючи конфліктуючі держави витрачати величезні кошти на закупівлю озброєнь, переважно російських.

Читайте також: Путін готує новий військовий удар: західні ЗМІ побачили кілька ознак

Якщо країни ГУАМ в різні періоди своєї історії постраждали від російської експансії, то Білорусь більше 20 останніх років демонструвала лояльність, що часом переходить в запобігливість. Олександр Лукашенко часом дозволяв собі випади на адресу Кремля, але з винятковою прагматичною метою: отримати кредити на більш вигідних умовах або інші докази непорушності дружби, сьогодні офіційний Мінськ перебуває в становищі бідних родичів. Лукашенко навіть дозволив собі публічно заявити, що Росія не зацікавлена в створенні Союзної держави, про яку почали говорити ще в 90-х роках ХХ століття. На цьому тлі і «марші дармоїдів» і прагнення відсвяткувати День Волі білоруською владою були сприйняті як спроби розгойдати ситуацію, на які спецназ реагував надмірно завзято. Парадокс ситуації полягає в тому, що Лукашенко, який замкнув на себе максимальну кількість управлінських важелів, не може бути впевнений у стовідсотковій лояльності виконавців в системі влади - занадто багато з них з різних мотивів клюють з кремлівської долоні.

Перераховані вище факти дозволяють стверджувати, що на пострадянському просторі Росія зацікавлена в насадженні авторитарних моделей управління країною, де на одного лідера замикається максимум впливу. Випадок з Плахотнюком дозволяє не тільки показати рушійні мотиви Кремля - прибирати сильного гравця, щоб затягти країну в безодню кризи, а й підкреслює, наскільки нинішня модель української влади заважає росіянам. Скептичне ставлення громадян України до керівників країни в цьому випадку швидше працює на користь державі. І саме тому від якості українських перетворень залежить не тільки доля нашої країни, а й ситуація на всьому пострадянському просторі.

Євген Магда, спеціально для ONLINE.UA

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?