Переговори з МВФ за новим кредитом заморожені: в НБУ розкрили головну причину
Категорія
Економіка
Дата публікації

Переговори з МВФ за новим кредитом заморожені: в НБУ розкрили головну причину

Переговори з МВФ за новим кредитом заморожені: в НБУ розкрили головну причину
Джерело:  online.ua

Спірне і проблемне питання з Приватбанком в Україні стало червоною рискою для МВФ та міжнародної спільноти, через що переговори з Києвом за новим кредитом в розмірі 3,9 млрд доларів заморожені. Про це повідомила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю Reuters, передає ONLINE.UA.

За словами Рожкової, інвестиційний клімат України через суперечку з бізнесменом Ігорем Коломойським, який оскаржує націоналізацію Приватбанку, виявився у величезній небезпеці. На думку представниці НБУ, питання має бути вирішене не шляхом розрахунків з колишніми власниками.

"Це покаже різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором", - пояснила Рожкова.

Вона зізналася, що була розчарована рішенням Зеленського залишатися осторонь від конфлікту з Приватбанком. На думку Рожкової, президент України повинен був активно захищати рішення щодо націоналізації від 2016 року.

"МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності Приватбанку і незалежності Національного банку України", - підкреслила представниця НБУ.

Рожкова додала, що МВФ досі не переконаний до реформ Зеленського в банківському секторі. Вона нагадала, що у вересні за підсумками переговорів в МВФ публічно не згадували Приватбанк, але відзначали, що Україні необхідно боротися з корупцією, зменшити вплив олігархів на економіку і мінімізувати понесені "витрати платників податків".

Нагадаємо, вже на наступному тижні суд винесе нове рішення по Приватбанку. Президент України не виключає, що держава може програти, але при цьому він не має наміру втручатися в судовий процес, запевняючи, що зможе захистити інтереси країни без здійснення впливу на суд.

Рожкова ж не вірить в те, що суд винесе рішення по Приватбанку на користь України. Вона попередила, що рішення проти націоналізації буде мати негативний і негайний вплив на успішність переговорів з МВФ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що український бізнесмен Ігор Коломойський заявив, що бачить "гарне вікно можливостей" для укладення мирової угоди з державою в справі про націоналізацію Приватбанку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?