Перехід на літній час в 2021 році — коли і як переводять годинники в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Перехід на літній час в 2021 році — коли і як переводять годинники в Україні

Перехід на літній час в 2021 році — коли і як переводять годинники в Україні
Джерело:  online.ua

Перехід на літній час в Україні в 2021 році відбудеться в останню неділю березня. Переводять годинники за традицією о 3 годині ранку в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. При переході на літній час стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед. Як підготуватися до переходу на літній час і перенести його з мінімальними ризиками погіршення самопочуття - в матеріалі ONLINE.UA.

Перехід на літній час важче сприймається організмом, ніж перехід на зимовий. Це пов'язано з тим, що зимовий часовий режим є стандартним астрономічним часом для нашого часового поясу, тому переведення годинників і перебудова на новий розпорядок стає справжнім стресом для багатьох людей. Під час перехідного тимчасового періоду у людей порушується графік і сон, що тягне за собою стомлюваність, стрес, дратівливість. Тим більше, що навесні імунітет знижений, тому зміна часового режиму відчувається більш гостро.

Як легко перейти на літній час - поради медиків

Щоб легше перейти на літній час, медики рекомендують заздалегідь почати готуватися до переведення годинників. Для адаптації до нового тимчасового режиму, вони радять почати підготовку як мінімум за два тижні. Якнайшвидше "включити" в організмі літній час допоможуть:

  • корекція режиму сну - лягати спати щодня потрібно хоча б на 15 хвилин раніше звичного часу;

  • збалансований раціон харчування - фахівці радять відмовитися від гострих, жирних і копчених продуктів, алкоголю і надмірної кількості кави, збагатити меню овочами і фруктами;

  • щільний поживний сніданок відразу після того, як сонце зійде;

  • контрастний душ вранці, який допоможе раніше прокинутися;

  • тривалі прогулянки на свіжому повітрі.

Граничну увагу медики рекомендують приділити адаптації дітей до літнього часу. Вони рекомендують за два тижні до переведення годинників поступово змістити їм режим дня на годину вперед, що дозволить звести до мінімуму навантаження на дитячий організм, яке виникає в період переходу на літній час.

Нагадаємо, перехід на літній і зимовий час в Україні почали ще в 1981 році, а в 1996 році переведення годинників регламентували на законодавчому рівні. Таку практику вперше ввели англійці з метою економії електроенергії, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля, тому багато країн відмовилися від переведення годинників. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

В Україні вже було декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час. Але депутати так і не змогли затвердити ініціативу. Разом з Україною практика сезонного переведення годинників до сих пір використовується більш ніж в 100 країнах світу. У 2018 року жителі Євросоюзу підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійне. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як будуть відпочивати українці на свята в березні 2021 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?