Перехід на зимовий час у 2019 році: коли переводять годинники в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Перехід на зимовий час у 2019 році: коли переводять годинники в Україні

Перехід на зимовий час у 2019 році: коли переводять годинники в Україні
Джерело:  online.ua

Перехід на зимовий час в Україні в 2019 році відбудеться в останню неділю жовтня. Переводять годинники за традицією о 4 годині ранку в ніч з 26 на 27 жовтня. При переході на зимовий час стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад. Як підготуватися до переходу на зимовий час і перенести його з мінімальними ризиками для здоров'я - в матеріалі ONLINE.UA.

Переведення годинників на зимовий час, не дивлячись на те, що він є стандартним для нашого часового поясу, багато хто переживає важко. Мало того, що дощі, холодна погода і скорочення світлового дня негативно позначаються на самопочутті та імунітеті людини, так з переведенням годинників ще й порушується циркадний ритм. Щоб включити в організмі потрібний час і адаптуватися до нового режиму, медики рекомендують заздалегідь почати готуватися до переведення годинників, щоб пережити перехід на зимовий час з мінімальними наслідками для здоров'я.

Перехід на зимовий час 2019: поради та рекомендації

Фото: pixabay.com

За твердженням лікарів, перехід на зимовий час легше переноситься організмом, але для повної адаптації знадобиться не менше двох тижнів. Щоб якомога швидше звикнути до нового режиму, медики радять:

- скорегувати режим сну як мінімум за тиждень до переведення годинників: лягати спати потрібно хоча б на 15 хвилин раніше. Швидше заснути допоможе тепла розслаблююча ванна;

- дотримуватися збалансованого раціону харчування: відмовитися від гострих, жирних і копчених продуктів, алкоголю і надмірної кількості кави, збагатити меню овочами і фруктами;

- збільшити кількість вживаємої рідини до 1,5 літрів на добу. Не обов'язково це може бути просто вода: ягідні морси, трав'яні настої та відвари прекрасно підходять для правильного питного режиму в період переведення годинників;

- починати день з контрастного душу;

- мінімізувати фізичні навантаження, уникати перевтоми, більше гуляти на свіжому повітрі.

Особливу увагу фахівці рекомендують приділити адаптації дітей до зимового часу. За два тижні до переведення годинників, за порадами медиків, дітям потрібно змістити режим дня на годину назад. Більш раннє пробудження і ранній відхід до сну дозволять звести до мінімуму навантаження на дитячий організм, які виникають в період переходу на зимовий час.

Навіщо переводять годинники на зимовий час?

Фото: pixabay.com

Перехід на зимовий і літній час вперше ввели у Великій Британії ще в 1908 році для економії і раціональнішого розподілу електроенергії протягом доби. З 1981 року цю практику перейняли в Радянському Союзі. В даний час більше 100 країн світу переводять годинники на зимовий і літній час. При цьому вже більше 160 країн відмовилися від сезонного переходу. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея та інші.

Нагадаємо, влітку 2018 року жителі Євросоюзу під час онлайн-голосування підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійний. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС.

В Україні в 2011 році Верховна Рада також намагалася скасувати переведення годинників, проте цього так і не відбулося, а суперечки з питання переходу на зимовий і літній час як і раніше ведуться в нашій країні. Сьогодні на сайті президента України зареєстрована петиція, автор якої просить провести референдум по цій спірній темі. Якщо петиція набере потрібну кількість підписів, то президент буде зобов'язаний розглянути її та прийняти рішення по голосуванню. Тому не виключено, що незабаром Україна слідом за ЄС відмовиться від переведення годинників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?