Перші деталі президентського законопроекту про вибори
Категорія
Політика
Дата публікації

Перші деталі президентського законопроекту про вибори

Перші деталі президентського законопроекту про вибори

Сьогодні президентом було подано до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України». У пояснювальній записці було зазначено, що запровадження відкритих списків на наступних парламентських виборах неможливе, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Уніан».

 Пропонувалося встановити вибори народних депутатів за пропорційною системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів від партій у загальнодержавному виборчому окрузі. Крім того, передбачалося, що право на участь у розподілі мандатів мають всі партії, які набрали не менше 3% голосів виборців.

 Відносно питання впровадження відкритих списків зазначено, що воно потребує зміни форми і змісту виборчих бюлетенів, роз’яснювальної роботи серед виборців, прийняття Центральною виборчою комісією більш ніж 60 постанов і т. п. Саме тому застосувати пропорційну систему з відкритими списками практично неможливо. А позачергові вибори мають проводитись за пропорційною системою із закритими партійними списками. Автори законопроекту вважають, що її поєднання з невисоким виборчим бар’єром дасть змогу забезпечити оновлення політичних еліт через появу в парламенті нових партій.

 Як вже повідомляв ONLINE.UA, годину тому Верховна Рада навіть відмовилася вносити до порядку денного  законопроект президента України щодо зміни виборчого законодавства.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?