Петренко пояснив, чому Україні не обійтися без важливого закону: з'явилося відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Петренко пояснив, чому Україні не обійтися без важливого закону: з'явилося відео

Петренко пояснив, чому Україні не обійтися без важливого закону: з'явилося відео
Джерело:  online.ua

Міністр юстиції Павло Петренко прокоментував провал у Верховній Раді законопроекту про спецконфіскацію майна і пояснив, чому без його допомоги вкрай складно залучити в бюджет активи зниклого екс-президента Віктора Януковича.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook Петренка, де опубліковано його відеоінтерв'ю каналу «UA Перший».
Відповідаючи на запитання ведучого, чи можна в звичайний спосіб стягнути активи утікача-екс-президента Віктора Януковича і його оточення, в контексті того, що у Верховній Раді був провалений закон про спецконфіскацію майна, Петренко сказав:
«Це можна буде зробити класичним способом, коли будуть представлені в суд перші кримінальні справи щодо економічних злочинів Януковича та його оточення».

Читайте також: Петренко звернувся із закликом до нардепів через важливий закон
«Тоді буде класична конфіскація, навіть не спецконфіскація. Але закон про спецконфіскацію передбачає таку філософію, щоб держава мала механізм конфіскації злочинних активів, які встановлені в рамках розгляду тієї чи іншої кримінальної справи. Така кримінальна справа має велику кількість епізодів. І чекати, поки всі епізоди (наприклад, по рекету, з убивств, за зловживання службовим становищем) будуть розслідувані і направлені до суду - не є ефективним, адже є точний доказовий пласт... Цей механізм застосовувала Італія, коли боролася з мафією», - додав міністр юстиції.
«Італійці запропонували механізм: кошти, які були встановлені як здобуті злочинним шляхом, не чекаючи кінцевого вироку за всіма епізодами, списувалися в бюджет за допомогою цивільного процесу», - розповів Петренко.
Він також підкреслив, що побоювання про те, що закон про спецконфіскацію можна буде застосувати до будь-якого громадянина, є безпідставними.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше глава Міністерства юстиції Павло Петренко розкритикував народних депутатів за те, що вони не змогли прийняти в першому читанні законопроект про спецконфіскацію активів, отриманих незаконним шляхом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?