Philip Morris подав позов до України у міжнародний арбітраж
Категорія
Економіка
Дата публікації

Philip Morris подав позов до України у міжнародний арбітраж

Philip Morris подав позов до України у міжнародний арбітраж
Джерело:  online.ua

22 грудня офіційно стало відомо, що компанії Philip Morris International подали позов про двосторонній інвестиційний арбітраж у зв'язку із несправедливим, на переконання самих компаній, рішенням АМКУ оштрафувати компанію у справі "Тедіс" за узгоджені антиконкурентні дії. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на прес-реліз Philip Morris International.

Генеральний директор "Філіп Морріс Україна" Костас Салварас озвучив думку, що рішення Комітету є явним порушенням прав інвестора.

"Ми вважаємо, що ця суперечка між інвестором і державою буде мати вкрай негативний вплив на інвестиційну привабливість України, а також на репутацію країни в цілому", — підкреслив він.

В релізі зазначається, що позов подали 21 грудня в Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних суперечок (Вашингтон, округ Колумбія, США) у зв'язку з порушенням, як стверджують заявиники, двосторонніх угод про взаємний захист інвестицій з Штатами та Швейцарією.

Що важливо розуміти, ще рік тому Антимонопольний комітет України ухвалив рішення оштрафувати компанії-виробників тютюнових виробів "Філіп Морріс", "Джей Ті", "Імперіал Тобакко", "Бритіш Американ Тобакко", "Прилуки", а також реалізатора "Тедіс" на загальну суму 6,5 мільярда гривень за узгоджені антиконкурентні дії. Після цього "Тедіс Україна" Бориса Кауфмана відсудила право концентрації, яке хотів скасувати Антимонопольний комітет.

Як уже згадувалося раніше, вперше скандал навколо компанії "Тедіс Україна" розгорівся наприкінці березня 2017 року. Колишній генпрокурор Юрій Луценко повідомив про обшуки у "Тедіс", а глава МВС Арсен Аваков звинуватив компанію у фінансуванні тероризму.

"У справі компанії "Тедіс Україна", пов'язаної з російським олігархом Ігорем Кесаєвим, проводять понад 100 обшуків у декількох містах України", - заявив тоді очільник відомства.

Окрім того, Аваков звинувачував тютюнового монополіста в "допомозі терористичним організаціям псевдо республік та несплаті податків".

Як повідомляв ONLINE.UA, 18 грудня офіційно стало відомо, що Антимонопольний комітет закрив справу "Роттердам+".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?