Підніме навіть комар: науковці створили надлегку металічну піну
Категорія
Технології
Дата публікації

Підніме навіть комар: науковці створили надлегку металічну піну

Підніме навіть комар: науковці створили надлегку металічну піну
Джерело:  online.ua

Американські науковці створили металічну піну з настільки низькою щільністю, що її зможе підняти на спині навіть комар, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Phys.org.

Фахівці з Ліверморської національної лабораторії працювали над цим проектом майже 10 років. За своєю структурою піна є мережею хаотично поєднаного нанометрового дроту, сформованою в мініатюрну "губку". Кількість атомів у цій мережі не перевищує кількість атомів у повітрі, тому піна є надзвичайно легкою.

Вчені заморозили нанодріт всередині каркасу, заповненого сумішшю води і гліцерину. Після затвердіння матеріал видалили з каркасу, а замерзлу воду замінили ацетоном, який потім розчинили за допомогою рідкого вуглекислого газу. Таким чином, залишилися лише метал і повітря.

Очікується, що напрацювання в рамках цього проекту покращать рентгенівські установки для експериментів з інерційним термоядерним синтезом за допомогою лазерів. Науковці створили срібну і мідну піну, і срібло показало хороші результати під час експериментів. Золота піна також відповідає всім вимогам лазерного термоядерного інерційного синтезу, і вчені вже працюють над її формуванням.

Раніше ONLINE.UA оприлюднив вражаюче відео першого в історії запуску Китаєм космічної ракети з морської платформи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?