Підтримка посеред бідності та корупції - українці про головні проблеми суспільства
Категорія
Україна
Дата публікації

Підтримка посеред бідності та корупції - українці про головні проблеми суспільства

Підтримка посеред бідності та корупції - українці про головні проблеми суспільства
Джерело:  ENGAGE

У загальнонаціональному опитуванні щодо громадського залучення українські громадяни висловилися про неефективність влади у боротьбі з корупцією та готовність до участі у роботі громад. Водночас українці звернули увагу на проблеми бідності, доступності медицини та безробіття. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Програму сприяння громадській активності "Долучайся!".

Близько третини респондентів (32,5%) говорять про періодичне відвідування зборів у громадах, а переважна більшість (70%) підтвердила, що знає про можливість проінформувати місцеві органи влади про інфраструктурні проблеми.

Водночас громадяни готові надавати підтримку прозорим організаціям, які відповідають їхній суспільній позиції. Відтак, 20,9% людей перераховували кошти на користь благодійних чи громадських організацій за останній рік. Близько 37,6% з них назвали як причину цього чіткі цілі й мету організації, 30,4% вказали прозорі фінанси, а ще 30,1% згадали відгуки людей, яким довіряють. Майже третина (31,8%) назвала залучення до благодійності позитивним досвідом.

У відповідь на питання про родинні пріоритети респонденти згадали особисту безпеку. Майже половина з них (46,9%) звернула увагу на питання бідності, близько 37,3% вказали доступ до медичного обслуговування, 33,4% вказали на безробіття.

Швидких реформ українці здебільшого не очікують: 16,8% респондентів очікують на прогрес не раніше чотирьох чи п'яти років, 15,6% згадали два-три роки, а от ще 14,3% упевнені, що результати будуть не раніше десяти років чи навіть більших термінів. Водночас 46,7% з опитаних повідомили про відсутність наслідків реформ у їхньому житті, ще 15,8% заявили про негативні чи позитивні підсумки. Виключно позитив від реформування мають 1,8% українців.

В цілому населення України не вважає владу ефективним борцем проти корупції — до таких висновків дійшли 83,9%, лише 5% мають протилежну позицію. Майже третина опитаних (34,8%) готова розповісти про відомі їм випадки корупції, однак ще менше (32,1%) виступили з готовністю до протестів проти корупції у найвищих ешелонах влади.

У питаннях щодо громадської освіти громадяни України продемонстрували найменшу обізнаність у напрямку оподаткування та місцевого самоврядування. Базові знання про права людини в українців є, однак глибинною інформацією про згадані галузі вони не мають. Проблемними питаннями виявилися назви органів місцевої виконавчої влади (64,3% відповіли неправильно, а от 8,2% не відповіли взагалі), визначення у Конституції українського народу (62,2% дали неправильну відповідь, а 7,1% не відповіли), а також розмір податку на доходи фізичних осіб (22,9% неправильних відповідей та 44,97% не відповіли).

Головний виклик, який стоїть перед Програмою сприяння громадській активності "Долучайся!" — нестача громадянської обізнаності та залучення до громадської діяльності, а широка ціль Програми — покращення громадського контролю та залучення громадян до процесів урядування. Застосовуючи інноваційні та вже випробувані підходи, Програма "Долучайся!" зосереджується на підвищенні обізнаності та залучені громадян до громадських ініціатив на місцевому рівні, в свою чергу на національному та регіональному рівнях — на підвищені потенціалу організацій, розбудові коаліцій та підтримці ініціатив з адвокатування та моніторингу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?