Після Порошенко The New York Times взялася за Гройсмана: нова жорстка стаття
Категорія
Політика
Дата публікації

Після Порошенко The New York Times взялася за Гройсмана: нова жорстка стаття

Після Порошенко The New York Times взялася за Гройсмана: нова жорстка стаття
Джерело:  The New York Times

Після кількох днів переговорів до хрипу за закритими дверима, український парламент у четвер призначив Володимира Гройсмана, спікера Верховної Ради і близького союзника президента Петра Порошенка, новим прем'єр-міністром України замість Арсенія Яценюка. Вибір не був несподіванкою - суперечки виникли через призначень в уряді - і не є великим кроком вперед.

Редакція газети The New York Times (яка раніше кілька разів жорстко критикувала українську владу, зокрема, Петра Порошенка) в статті «Нова глава для України», переклад якої зробив ONLINE.UA, підвела підсумки української прем'єріади і розповіла про єдиний вихід для Порошенка і Гройсмана.

Відхід Яценюка, колись улюбленця західних союзників України, повинен покласти край внутрішній боротьбі в парламенті між прихильниками екс-прем'єра і Порошенко, яка практично паралізувала уряд. Чвари і бездіяльність відклали отримання $1,7 млрд вкрай необхідного країні траншу кредиту Міжнародного валютного фонду - частини фінансової допомоги в рамках програми розміром в $17,5 млрд, яка залежить від прогресу в проведенні економічних реформ і боротьби з корупцією.

Гройсман повторив стривожені висловлювання західних прихильників України в четвер, коли назвав "корупцію, неефективне управління і популізм» не меншими погрозами для країни, ніж "ворог на сході України", маючи на увазі підтримуваних Росією сепаратистів, які зіграли велику роль в дестабілізації економіки і політики України.

Можна тільки сподіватися, що Гройсман каже щиро і за підтримки Порошенко почне серйозний наступ на затишні зв'язки між правителями і олігархами та культурою корупції.

Але не варто сподіватися на це занадто сильно. Гройсман - це людина Порошенка, який залежить від парламентської коаліції, створеної силами президента і Яценюка ( "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом", - ред.), Яка була слабо скріплена їх бажанням уникнути національних виборів (дострокових виборів Ради, - ред.). Порошенко вважає за краще управляти через лояльних людей і приховані угоди; його також заплямувало розкриття так званих панамських документів, згідно з якими він відкрив офшорний рахунок в 2014 році. Багато з міністрів в новому уряді - це пережитки минулого, і Генеральна прокуратура - ключ до будь-якої боротьби з корупцією - як очікується, перейде під управління іншого союзника Порошенко.

Це не означає, що немає ніякої надії. Яценюк залишає після себе деякі гідні законодавчі досягнення. І українці, які продемонстрували готовність до інтеграції із Західною Європою, і виступили проти корупції, залишаються активною силою через громадські організації. Один з їхніх лідерів - Міхеїл Саакашвілі, колишній президент Грузії, якого Порошенко привів на пост губернатора Одеси, і який розвивається як самостійний учасник кампанії по боротьбі з корупцією.

Так починається нова глава в каламутній пострадянській історії України. Гройсман знає, що має бути зроблено, і Порошенко більше не може звинуватити суперника в кабінеті прем'єр-міністра в провалі. Вони знають, що західна підтримка і допомога висять на волосині. Найкращий варіант для них - робити те, що уряд повинен був робити з самого початку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?