Повоєнний ренесанс: що чекає на Україну після перемоги над РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Повоєнний ренесанс: що чекає на Україну після перемоги над РФ

Повоєнний ренесанс: що чекає на Україну після перемоги над РФ
Джерело:  online.ua

Кожний день мужнього спротиву Збройних сил України навалі російських окупантів наближує нашу перемогу над країною-агресоркою. Український народ підтримує весь цивілізований світ, ми отримуємо потужну фінансову й військову допомогу від західних партнерів, тоді як від Росії відвернулися майже всі союзники, а її військовий та економічний потенціал поступово слабшає. Тому виникають питання – що буде з Україною після перемоги та якою буде післявоєнна відбудова країни.

Новий план Маршала

План Маршала – це програма відновлення Європи після Другої світової війни, реалізована США у 40-50-х роках минуло сторіччя. Цілком можливо, що схожа програма допоможе у відбудові повоєнної України.

За місяці війни російські війська завдали величезної шкоди українським містам та інфраструктурі. Бойові дії продовжуватимуться ще тривалий час, тому збитки, що вже оцінюються у мільярди доларів, та руйнування будуть зростати.

Відбудувати знищені міста, підприємства та об'єкти критичної інфраструктури своїми силами для України буде вкрай важко, тому знадобиться всебічна допомога країн-партнерів.

У найближчий час, ймовірно, буде розроблений новий План Маршала, який допоможе нашій країні швидше відновитися. Так, 5 травня президент Європейської ради Шарль Мішель фактично  оголосив міжнародну донорську конференцію на підтримку України у Варшаві.

Виплата репарацій з боку РФ

За словами голови Верховної ради Руслана Стефанчука, після закінчення війни всі збитки, що завдали Україні окупанти, будуть ретельно підраховані. Це потрібно для того, щоб змусити країну-агресорку виплачувати репарації.

Якщо ж Росія відмовиться від виплат репарацій, кошти на відновлення нашої країни будуть отримані за рахунок російських активів, які зараз масово вилучаються як в самій Україні, так і в інших країнах.

Фото — unsplash.com

З отриманих коштів буде профінансовано відновлення житлового фонду, промислових та культурних об'єктів, а також розпочато будівництво нових будинків, заводів, фабрик, доріг та мостів.

У якості виплат, окрім грошей, може вилучатися майно, інтелектуальна власність, робота та послуги. Так, наприклад, російські військовополонені будуть залучатися до робіт з відновлення міст, зруйнованих ракетними ударами.

Модернізація армії

Перехід ЗСУ на стандарти НАТО за рахунок поставок сучасного західного озброєння, оснащення та техніки відбувається вже зараз. Проте наразі українські військові використовують переважно радянську техніку старих зразків та зазнають суттєвих втрат.

З часом завдяки американському ленд-лізу та європейським країнам поставки зброї та техніки повинні пришвидшитися. Це дасть змогу замістити втрачені радянські одиниці озброєння та перейти на більш сучасні – західні.

Фото — pixabay.com

Йдеться про безпілотники, протикорабельні та протитанкові ракетні системи, далекобійну артилерію, реактивні системи залпового вогню, бронемашини, контрбатарейні радари та системи ППО.

Після закінчення війни все це озброєння стане основою для оновленої, ще більш боєздатної української армії. Зазнає змін і організація військових частин, яка буде остаточно переформатована під натівські стандарти.

Пришвидшення українізації

Те, що Росія – ворожа країна, буде наративом для щонайменше декількох поколінь українців після завершення війни. Стосуватиметься це й відмови від культури країни-агресорки, яку вона використовує як інструмент для розширення своєї зони впливу.

Так, до прикладу, завершиться перейменування топонімів, вулиць та міст, названих на честь російських державних та культурних діячів (або назви яких пов'язані з Росією). Будуть демонтовані усі пам'ятники та інші об'єкти, що мають відношення до Росії.

Головним лейтмотивом для письменників, музикантів, режисерів, дизайнерів, скульпторів та художників стане оспівування сили та мужності українського народу. Їх надихатимуть любов українців до своєї землі, віра в краще майбутнє та пекучий біль від трагедії, яку нам довелося пережити.

Фото — pixabay.com

Ще однією ознакою українізації буде активний перехід населення на українську мову – головний символ національної ідентичності. Вже зараз можна спостерігати, як російська мова витісняється з побутового ужитку, а не тільки з офіційно-ділового, як було раніше.

Післявоєнне відродження України – нова армія, економіка та культура

Війна вже завдала непоправних втрат нашій країні, і, на жаль, вона ще триватиме. Проте є надія, що перемога наших Збройних сил стане тим самим трампліном до відбудови ще більш сильної, сучасної та орієнтованої на західні цінності України.

У повоєнні роки спостерігатиметься стрімкий підйом у різних сферах – економіці, культурі, науці. Україна остаточно й безповоротно покине російську сферу впливу (дерусифікація), розірве останні зв'язки з радянським минулим.

Велику роль відіграють дотації від країн-партнерів, які дадуть змогу відновити послаблену економіку України. Водночас поставки натівської зброї допоможуть зміцнити армію та перевести її на нові стандарти, підвищать нашу обороноздатність.

З часом Україна стане повноправним членом європейської сім'ї країн з її верховенством права, повагою до прав та свобод людини, нетерпимістю до корупції. Проте спершу ми повинні перемогти, і за перемогу має боротися кожен із нас на своєму фронті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?