План Лукашенка - як режим хоче врегулювати кризу в Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

План Лукашенка - як режим хоче врегулювати кризу в Білорусі

План Лукашенка - як режим хоче врегулювати кризу в Білорусі
Джерело:  online.ua

Режим Олександра Лукашенка розробив спеціальний план для виведення Білорусі зі стану суспільно-політичної кризи, яка почалася з фальсифікованих виборів президента 9 серпня. Ця стратегія передбачає введення нової Конституції. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російське видання РБК.

Згідно з даними журналістських джерел, Постійна рада ОБСЄ проводила засідання 28 серпня, під час якого білоруський дипломат оголосив про плани проведення конституційної реформи. Саме такий крок Мінськ назвав запорукою припинення кризи.

Водночас постпред республіки заявив про невизнання опозиції Координаційної ради, оскільки будь-які переговори з нею передбачатимуть дискусію про передачу влади. Також уряд не згодний на будь-яке посередництво.

Джерела стверджують, що режим планує організувати повноцінний референдум вже до 2022 року, його головним питанням стане нова Конституція. З подібними заявами раніше виступав безпосередньо Лукашенко.

Основою оновленої білоруської Конституції стане нібито лібералізація політичної системи, яка, зокрема, виражатиметься в урізаних президентських повноваженнях — частина їх відійде парламенту. Також зміни плануються у напрямку партійної системи, політичним об'єднанням нададуть більшої ваги.

Нагадаємо, криза в Білорусі загострилася з 9 серпня, коли Центрвиборчком оголосила перемогу на виборах Лукашенка — з 80% голосів. Тисячі білорусів обурилися масовими фальсифікаціями та вийшли на вуличні протести, де потрапили під жорстокість силовиків — саме ці події набули резонансу у світі.

Акції проти влади Лукашенка та, відповідно, за проведення нових чесних виборів, тривають досі, пройшов майже місяць.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно Лукашенко публічно оголосив, що не планує жодних контактів з Координаційною радою. Одіозний диктатор стверджує, що опозиціонери нібито хочуть розвалити країну, зруйнувати заводи та розірвати зв'язок з Росією — хоча жоден з них цього не говорив.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?