Плани Путіна: Україні порадили тримати армійський корпус на заході країни
Категорія
Політика
Дата публікації

Плани Путіна: Україні порадили тримати армійський корпус на заході країни

Плани Путіна: Україні порадили тримати армійський корпус на заході країни
Джерело:  online.ua

Щоб уникнути неприємних сюрпризів, подібних окупації Донбасу і анексії Криму, Україні варто тримати армійський корпус на заході країни.


Таку думку експерт з питань енергетики, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар висловив у відеоблозі на ONLINE.UA.


Експерт розповів, що президент Росії Володимир Путін є нечастим гостем за кордоном, оскільки в багатьох країнах його візити не вітаються. Однак є ряд винятків, серед яких - візит Путіна до симпатизуючого йому прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану. "Цікаво, що раптом Орбан після цього засумнівався в надійності України як транзитної ланки для постачання газу до Угорщини. Звісно, російський президент умовляв свого угорського колегу підтримати проект "Північний потік-2", який РФ збирається будувати, а згідно російської пропаганди – вже будує", - вважає Гончар.


Читайте також: Україні дали важливий рада про те, як боротися з Росією: опубліковано відео


"Оскільки Угорщина займала солідарну позицію з країнами Вишеградської групи, з країнами Центрально-Східної Європи по протидії цьому проекту (хоча ця позиція не була активною), то Путін вирішив далі продовжити лінію на розтріскування єдності в групі вишеградців і взагалі в Центрально-Східній Європі. Це йому вдалось. Він улестив Орбана тим, що у випадку будівництва "Північного потоку-2" (в обхід України, — ONLINE.UA) Угорщина не буде обійдена увагою, вона буде отримувати газ через цей маршрут. А якщо будуть збудовані "Турецький потік" і відгалуження на Європу, то й звідти також зможе отримати. То, мовляв, Угорщина нічого не втратить, а лише виграє, оскільки Україна — "ненадійна" транзитна ланка", - розповів президент Центру глобалістики.


"Угорський прем’єр після цього і став сумніватися в надійності України як транзитної ланки. Хоча, слід відзначити, що, не дивлячись на гарячий сценарій в Україні, ініційований російською агресією, впродовж останніх трьох років жодного випадку перебоїв з постачанням газу через Україну до Угорщини не було. Як і протягом 25 останніх років. Звісно, якщо відкинути інтерпретації російської пропаганди, що газові кризи 2006 і 2009 років – то справа рук української сторони. Хоча, я думаю, і в Будапешті давно зрозуміли, як все було насправді. А от Будапешт, дійсно, не був таким послідовним партнером України в реверсних постачаннях газу з Європи. Декілька разів були перебої, причому з доволі дивних причин. Звісно, це пояснювалось технічними причинами", - додав він.


"Угорщина дедалі більше стає чинником ризику для України. І не тільки в силу газових питань. Достатньо пригадати, що 2014-го року, в березні, в розпал російської агресії проти України, кримської кампанії зокрема, Володимир Жириновський надіслав листи лідерам країн Центральної Європи, де, так би мовити, акцентував увагу на українській проблемі, на "громадянській війні" в Україні. І закликав "подбати" про права національних меншин на території України", - зазначив Гончар.


Читайте також: Україна здобула важливу перемогу у війні з Росією


"Ми знаємо, що на території України мешкає компактно, в Закарпатті, угорська національна меншина. З одного боку, Будапешт – доволі толерантний, але, з іншого, ми знаємо, що в Угорщині є достатньо політичних сил, які стоять на ревізіоністських позиціях. Аж до того, що Закарпаття – це частина Угорщини, і що, мовляв, права угорської меншини знехтувані, чи можуть бути знехтувані, якщо Україна буде якимось чином змінювати своє законодавство. І взагалі, вважають вони, Україна — нестабільна, проблемна країна. Тож потрібно, щоб офіційний Будапешт подбав про права угорської меншини в Україні. Щоб в процесі неоднозначних подій, які відбуваються в Україні, вона не постраждала. Такий контекст не вперше звучить з боку угорських політичних сил. Це не стало офіційною лінією Будапешта, але ми бачимо, що по мірі того, як хаотизується ситуація в Європейському Союзі, як дедалі більше зазнає нехтувань з різних боків міжнародне право, як дедалі більш проблемними стають відносини між країнами-членами ЄС з тих чи інших питань, нам не слід виключати різних негативних сценаріїв і з цього боку", - продовжив він.


"Путін, безперечно, зацікавлений відкрити західний фронт проти України. Як він зацікавлений відкрити й північний фронт — з території Білорусі. Але західний йому особливо важливий, тим більше, що тут є й достатньо надійний плацдарм, союзник в особі Орбана, якого в Брюсселі називають віктатором: скорочено від Віктор – ім’я і диктатор. Віктатор, - зазначив експерт. - В цьому контексті, а також беручи до уваги гіперактивність Росії в інших напрямках, в тому числі, дії зсередини Європи, нам потрібно дуже пильно стежити за тим, що робитиме Угорщина. Було б не зайве тримати на заході України повноцінний армійський корпус. Про всяк випадок, щоб потім не було нічого зненацька, як це було в Криму чи на сході України".



Повний  текст відеоблогу читайте на ONLINE.UA: Путін хоче відкрити західний фронт проти України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?