По-людськи: ЛІКБЕЗ про біткоіни
Категорія
Економіка
Дата публікації

По-людськи: ЛІКБЕЗ про біткоіни

По-людськи: ЛІКБЕЗ про біткоіни
Джерело:  online.ua

Що таке біткоіни?

Якщо пояснювати простою мовою що таке біткоіни людині, яка вперше про це чує, то можна сказати - це нова мережа електронних платежів і новий вид валюти, так звана криптовалюта. Грубо кажучи, уявіть собі монету, яку не можна підробити, не можна дублювати, не можна заблокувати на державному рівні і якою можна сплатити за товар або послугу у будь-який момент часу через інтернет.

Біткоіни не нескінченні. Всього може бути зроблено тільки 21 млн. біткоінів. Сьогодні жодна держава в світі не може офіційно надрукувати або знецінити цю валюту. Виробництвом біткоінів займаються, так звані - майнери. Але на пояснення процесу майнингу ми обовязково ще напишемо додаткову статтю.

Основна ідея створення біткоін валюти - це «не залежити ні від кого».

Який курс біткоіну?

Офіційного і єдиного курсу біткоіну ви ніде не знайдете. Курс відстежується в спеціальних мобільних додатках або на сайтах бірж біткоінів. Наприкінці серпня 2017 р. курс біткоіну різко виріс і став дорівнювати 2600 $ = 1 біткоін. Курс може трохи відрізнятися на різних сайтах, але якщо у вас з'явилася ідея купити дешевше і продати дорожче, то з цього нічого не вийде. Причина проста - біржі не виводять біткоіни моментально або вони виводять біткоіни з комісією. На те вона і біржа.

Де купити біткоіни?

Найпростіше попросити когось, хто вже розбирається в біткоінах розповісти вам всі етапи покупки. Придбати біткоіни можна кількома способами: на біржах, готівкою, за допомогою мобільних додатків, через агрегатори або на пряму у користувачів. Ми в пошуках варіантів потрапили на статтю Мінфіну, де докладно розповідають про способи покупки біткоінів.

Скільки можна купити біткоіни?

Мінімальна величина біткоіну становить 10 −8  (0,00000001), вона навіть отримала свою назву «Сатоши» на честь вигаданого імені творця або групи творців системи біткоінів Сатоси Накамото. Але купити самий мінімум неможливо, так як є така штука як нагорода майнерові, тобто комісія. Тому ніхто вам не продасть одну мільярдну біткоіну бо їм це не вигідно.

Як повідомляв раніше Online.ua У Нацбанку назвали п'ять головних різіків покупки Bitcoin

Це взагалі легально?

Звичайно ж це один з перших питань який виникає у звичайної людини. Інтерес до біткоінів зростає з кожним роком не тільки у звичайних громадян, а й у глав всіх країн світу.

Біткоін наразі - не має правового статусу, тому офіційно придбати їх можна.

Восени 2014 року в НБУ повідомили, що використання біткойнів ймовірно призводить до підвищеного ризику через анонімність операцій. Вони також висловилися, що біткойни можуть бути використані для протиправних дій, відмивання грошей, отриманих незаконними махінаціями, або для фінансування тероризму. НБУ вважало, що біткойн є «грошовим сурогатом, який не має забезпечення реальної вартістю і не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу, оскільки це суперечить нормам Українського законодавства».

У березні 2017 р глава Ради НБУ Богдан Данилишин підтвердив попередню заяву і додав що «Нацбанк України вивчає досвід впровадження іноваційних продуктів на ринку платежів і відстежує політику центральних банків і державних установ інших країн для того, щоб врегулювати питання віртуальних валют».

30 серпня 2017 Яків Смолій, виконуючий обов'язки глави НБУ заявив «Ми як Національний банк, маючи такі визначення, як валюта, валютні цінності, грошовий сурогат, електронні гроші, не знаходимо в цьому переліку категорії, до якої можна прирівняти біткоіни. І вважаємо, що це не валюта ». Керівник НБУ додав «Ми не можемо на сьогодні визначити, що це таке». В результаті Яків Смолій сказав, що «майнінг не є порушенням законодавства України».

Як і де їх витрачати?

Поки що біткоіни не вигідно витрачати на дрібні покупки, а ось робити великі грошові перекази дуже вигідно, тому що комісія за переказ менше ніж в банках. Оплатити біткоінами товар або послугу, можна за допомогою конвертера валют або відразу біткоінами. Зараз на тлі хвилі інтересу, багато людей і організації з радістю приймають біткоіни, наприклад, ви можете:

  • Зареєструвати хостинг і домен в компанії RX-NAME

  • Купити квитки в театр, кіно, на фестивалі та інші культурні заходи за допомогою сервісу 2Show

  • Купити продукти в магазині м.Києва на території ЖК «Ізумрудний»

  • Скористатися послугами адвоката в компанії Juscutum

  • Відвідати курс сучасної флористики Asant Studio

  • Скористатися послугами перевезень пшениці, ячменю і патоки через компанію Golden Corn

  • Грати в онлайн казино

  • Купити і оформити доставку квітів від UFL

  • Замовити друк на футболках, чашках з індивідуальним дизайном в компанії "Світ футболок"

Якщо ви досі вважаєте, що біткоіни це псевдо валюта тоді повідомляємо вам, що любителі біткоінів пішли ще далі - в мистецтво. Наприклад, незабаром проведуть перший захід Blockchain Art Hackathon де залучать художників розвивати культуру біткоінів та надати йому трохи фарб.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?