Почав з СІЗО. Лукашенко зважився на діалог з опозицією Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Почав з СІЗО. Лукашенко зважився на діалог з опозицією Білорусі

Почав з СІЗО. Лукашенко зважився на діалог з опозицією Білорусі
Джерело:  online.ua

У суботу, 10 жовтня, Олександр Лукашенко зважився на несподіваний крок - він почав діалог з опозицією, правда, поки в СІЗО. Зокрема, оголосивший себе президентом Білорусі політик відвідав в СІЗО КДБ політв'язня бізнесмена Віктора Бабарико, який був його основним конкурентом під час передвиборної кампанії, але був заарештований і не зміг взяти участі у виборах президента. Всього на зустрічі з Лукашенком були присутні 11 осіб, в тому числі членкиня президії координаційної ради Білорусі юристка Лілія Власова і координатор опозиційного штабу Юрій Воскресенський. Про що Лукашенко домовився з заарештованими представниками опозиції, білоруська влада вирішила залишити в таємниці. Зазначається лише, що Лукашенко провів в СІЗО 4,5 години. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Telegram-канал "Пул Першого".

"Конституцію на вулиці не напишеш", - розкрило єдину фразу Лукашенко, з якою він звернувся до опозиціонерів, джерело.

Нагадаємо, до відвідування опозиціонерів в СІЗО, Лукашенко запевняв, що саме його команда профінансувала головну опозиціонерку Білорусі Світлану Тихановську для успішного виїзду в Литву. Він також зазначив, що Тихановськазверталася до нього через міністра внутрішніх справ і благала дозволити виїхати з Білорусі, "інакше буде біда".

Не можна не згадати про те, що Світлана Тихановська сподівається, що до врегулювання ситуації в Білорусі підключиться президент РФ Володимир Путін, якого вона вважає мудрим керівником, і з яким, на її думку, народ Білорусі хоче дружити. Саме після цієї заяви вона вирішила звернутися за допомогою до президента Франції Еммануеля Макрона, щоб той вплинув на Путіна і закликав російського президента виступити посередником у врегулюванні політичної ситуації в Білорусі, жителі якої вже третій місяць домагаються відставки Олександра Лукашенка, який недавно оголосив себе президентом на таємній інавгурації.

Як відомо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, не визнає легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз миттєво відреагував на новий міжнародний скандал, який влаштував Лукашенко. Високий представник ЄС Жозеп Боррель терміново зателефонував міністру закордонних справ Білорусі Володимиру Макею і зажадав пояснити висилку дипломатів європейських країн, а також закликав припинити репресії проти учасників протестів і прийняти спільний візит голови ОБСЄ від Албанії і керівника майбутнього головування ОБСЄ від Швеції для пошуку мирних шляхів виходу з кризи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?