Покров 2019: що не можна робити, традиції і прикмети свята
Категорія
Україна
Дата публікації

Покров 2019: що не можна робити, традиції і прикмети свята

Покров 2019: що не можна робити, традиції і прикмети свята
Джерело:  online.ua

У понеділок, 14 жовтня 2019 року православні українці відзначають велике церковне свято - Покров Пресвятої Богородиці, яке вважається одним з головних у християн. У цей день вшановується Матір Божа, яка є захисницею роду людського, заступницею і покровителькою українських воїнів. Неспроста дата свята Покрова була обрана для Дня захисника України, який святкується в Україні з 2014 року. ONLINE.UA розповідає як святкують Покров в Україні і що категорично не можна робити в цей день.

Покров Пресвятої Богородиці - символ і значення

Свято Покрова бере свій початок в далекому 910 році. Тоді сталося диво - святий Андрій Константинопольський разом зі своїм учнем Епіфанієм в храмі під час молитви за звільнення від ворогів побачили Пресвяту Діву, оточену безліччю ангелів і святих. Тоді Пресвята Діва Марія зі сльозами молила Бога за християн, а потім покрила людей в храмі своїм покровом, який в її руках сяяв "краще променів сонячних". І як виявилося цей дивовижний покров захистив місто - тоді знявся шквал, який розкидав кораблі київського князя Аскольда Таким чином жителі Константинополя врятувалися від смерті, а Аскольд, який вторгся до Візантії, вирішив прийняти християнство.

Тому свято Покров Пресвятої Богородиці символізує захист, яку дає щира молитва, а Покров Пресвятої Діви вважають знаком любові та участі, які Матір Божа відчуває до людей.

В Україні особливо шанували свято Покрова козаки, які будували багато храмів Богородиці й особливо шанували ікони Покрови. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Матір Божу вважали своєю заступницею і покровителькою.

Як святкують Покрова: традиції і звичаї

В першу чергу на Покров Пресвятої Богородиці православні християни звертаються з молитвою до Матері Божої. У неї просять міцного здоров'я, допомоги, підтримки, захисту та любові. Вважається, що у всіх, хто попросить допомоги у Богродіци на Покрова, протягом усього року буде її захист.

Як правило в це свято господині печуть млинці, а ввечері збирають гучні застілля. Також на Покрову гуляють багато весіль і проводять сватання - за народними повір'ями, сім'я, створена в цей день, завжди буде під захистом Богородиці. Дівчата, які мріють вийти заміж, в цей день повинні обов'язково поставити свічку в церкві за вдале заміжжя. Наші предки були упевнені, хто з дівчат на виданні першою поставить свічку, та й швидше вийде заміж.

Покров 2019: що не можна робити

14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, не можна виконувати ніяку домашню роботу і займатися рукоділлям. Крім того в це свято не можна позичати і позичати гроші. Також на Покрову не можна відмовляти сватам, інакше дівчина ще три роки не вийде заміж.

Не можна на Покров ображати, обманювати і лихословити. Особливість цього свята в тому, що Богородиця дає тому, хто просить, але закриває удачу від грубого і грішного. Прийнято віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на подаяння.

Прикмети 14 жовтня на Покров

  • Перший сніг випав до Покрови - зима настане нескоро.

  • Яка погода на Покрову, така і зима буде.

  • Якщо на Покрову протопити піч яблунею, то всю зиму в будинку буде тепло.

  • Якщо Покров весело проведеш, то жениха хорошого знайдеш.

  • Якщо на Покрову випав сніг, то на Дмитра (8 листопада) теж сніжитиме, якщо немає - на Катерину (7 грудня) снігу теж не буде.

Раніше ONLINE.UA робив добірку кращих привітаннь з Днем захисника України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?