Політикум обговорює виступ Зеленського – «класика популізму», є тривожні тенденції
Категорія
Україна
Дата публікації

Політикум обговорює виступ Зеленського – «класика популізму», є тривожні тенденції

Політикум обговорює виступ Зеленського – «класика популізму», є тривожні тенденції
Джерело:  online.ua

Інавгураційна промова нового президента Володимира Зеленського спричинила бурхливе обговорення в українській політиці. Причиною цього стала не лише емоційна риторика переможця останніх виборів, але й декілька вкрай суперечливих заяв, які проголосив глава держави. Деякі вбачають в цьому початок довготривалого конфлікту між президентом та парламентом, повідомляє ONLINE.UA.

На думку відомої журналістки Соні Кошкіної, звернення «беріть аркуш паперу та пишіть заяву про звільнення» не тільки хамське, але й таке, на що не абсолютно не заслуговують деякі міністри з уряду Гройсмана. Кошкіна має на увазі міністрів освіти, оборони, фінансів, охорони здоров’я, культури та екології.

Ще один представник ЗМІ – Вахтанг Кіпіані вважає, що виступ нового президента після інавгурації є «класикою популізму». При цьому журналіст додав «Боже, бережи Україну».

Тарас Березовець – політичний експерт та телеведучий, наближений до команди Порошенка, переконаний, що заява Володимира Зеленського про розпуск парламенту є спробою узурпації влади. Свою думку Березовець пояснює тим, що мета розпуску Ради лише одна – повний контроль гілок влади з боку президента. Це запуск сценарію з катастрофічними наслідками, жертвою якого врешті-решт стане і сам президент, оскільки його чекає імпічмент або Майдан.

Кінцевою метою Зеленського, на думку Березовця, є формування конституційної більшості, яка дасть змогу вписати в Конституцію автономію Донбасу. Тривожним фактом є те, що новий президент вкрай хворобливо реагує на будь-яку критику в свою адресу.

Народний депутат з БПП Олексій Гончаренко вважає, що промова Зеленського, на жаль, не є інавгураційною, а передвиборчою.

Політичний експерт Віталій Портников висловив переконання, що українська «Гра престолів» тільки починається.

«Українці сьогодні перетворюються навіть не на глядачів, а на учасників найбільш цікавого політичного експерименту у нашому столітті - коли людині, яка ніколи не цікавилася політикою і не займалася державним управлінням, довіряють долі мільйонів людей. І не у телевізійному серіалі, а по-справжньому», – пише Портников.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій після виступу нового глави держави дав найбільш лаконічну оцінку: «Було весело. Дякую президенту».

Доволі симптоматично, що наприкінці свого виступу Зеленський висловив вимогу до Верховної Ради скасувати депутатську недоторканість. Водночас про скасування недоторканості президента, суддів чи скорішого прийняття закону про імпічмент подібної пропозиції не прозвучало.

Нагадаємо, що наш сайт ONLINE.UA опублікував найбільш важливі тези інавгураційної промови Володимира Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?