Поліції в Україні все ж розширять повноваження: стали відомі гучні деталі
Категорія
Україна
Дата публікації

Поліції в Україні все ж розширять повноваження: стали відомі гучні деталі

Поліції в Україні все ж розширять повноваження: стали відомі гучні деталі
Джерело:  online.ua

У Міністерстві внутрішніх справ і Національній поліції підготували концепцію у вигляді 14 законопроектів з приводу розширення повноважень правоохоронців, формальним приводом для яких стало  вбивство двох патрульних поліцейських в Дніпрі 25 вересня. 


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Дзеркало тижня ».


Відповідний документ надав в розпорядження видання Департамент комунікацій МВС і Нацполіціі.


Запропоновані законодавчі правки стосуються трьох нормативних актів: Кодексу адміністративних правопорушень, а також законів "Про дорожній рух" та "Про Національну поліцію".


У той же час, як відзначає автор ZN.UA Алла Котляр, деякі з раніше вже озвучених пропозицій, що потрапили в документ, правозахисники вважають неприйнятними.


"Керівництво МВС, яке називає себе європейським, посилює правила поведінки для громадян, роблячи основну ставку на розширення власних повноважень. З огляду на зростання злочинності і хаос на дорогах, з багатьма із запропонованих змін, мабуть, можна було б погодитися, якби вони супроводжувалися також підвищенням професіоналізму і дисципліни самих поліцейських", - пише журналістка «Дзеркала тижня».


Концепцією пропонується внести до КУпАП зміни, які посилять відповідальність за залишення місця ДТП, збільшать терміни адміністративного затримання осіб, які вчинили адміністративне правопорушення (не більше 24 годин), удосконалять процедуру тимчасового затримання транспортних засобів.


Крім того, пропонується скасувати норми щодо необхідності двох свідків при здійсненні поліцейськими огляду водія на предмет алкогольного або наркотичного сп'яніння.


Підготовлені в МВС зміни закону України "Про дорожній рух" встановлять обов'язок водіїв передавати, а не пред'являти правоохоронцям документи на перевірку, а також заборонять їм виходити з автомобіля без дозволу поліцейського.


Як зміни до закону "Про Національну поліцію" пропонується ввести стосовно українських поліцейських принцип безперервності (обов'язок правоохоронців реагувати на злочини незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби).


У той же час поліцейські, які застосовують поліцейські заходи, отримують право звертатися до осіб з "обов'язковими для виконання вимогами і розпорядженнями щодо їх способу поведінки для ефективного проведення поліцейського заходу" (виключаючи злочинні вимоги).


Також пропонується ввести додаткову підставу для зупинки транспортного засобу (в зв'язку з підозрою, що водій знаходиться в стані сп'яніння або під впливом лікарських препаратів), а також удосконалити систему застосування поліцейськими спецзасобів.


Згідно з концепцією змін законодавства, кожна особа, до якої звернувся поліцейський, незалежно від її правового статусу, зобов'язана "неухильно виконати вимогу поліцейського, крім виконання явно злочинної вимоги або розпорядження". При цьому особа, яка виконала вимогу поліцейського, має право оскаржити рішення або дії поліцейського в установленому порядку.


Як повідомляв ONLINE.UA,  після вбивства в Дніпрі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав законодавчо закріпити норму про "презумпцію правоти" поліцейського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?