Польща застерігла про стійку загрозу від Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща застерігла про стійку загрозу від Північного потоку-2

Польща застерігла про стійку загрозу від Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

У польському уряді нагадали про неприпустимість завершення будівництва “Північного потоку-2”, оскільки це фактично призведе до фінансування російської агресії за кордоном.

Джерело: Главком

За словами польського посла в Україні Бартоша Ціхоцького, проєкт стане потужним інструментом Кремля, який той використовуватиме у своїх злочинних цілях. Перш за все обурює будівництво газогону в умовах довготривалої війни.

“Ми маємо розуміти, що прибутки, які вони отримуватимуть від "Північного потоку-2" підуть не на реформи, зростання інвестицій, торгівлю, а на ракети, танки, кораблі, які приносять смерті для сусідів Росії”, - наголосив дипломат.

Ціхоцькі додав, польська сторона продовжить доводити європейським партнерам загрозу, яку становить для багатьох країн “Північний потік-2” у завершеному, добудованому стані. Реалізацію цього проєкту необхідно затримувати настільки, наскільки це взагалі можливо.

США та Північний потік-2

20 травня офіційно стало відомо, що команда Джо Байдена не запроваджуватиме санкції проти компанії-оператора "Північного потоку-2" та її керівника, оскільки, мовляв, відмова від санкцій "відповідає національним інтересам" Штатів. В Сенаті заявили, що вважають це рішення "помилковим".

Натомість державний секретар Ентоні Блінкен наголосив, що американський уряд працюватиме надалі над стримуванням газогону.

“Ми продовжимо чинити опір завершенню проєкту, який послабить енергобезпеку Європи, України й східного флангу НАТО і ЄС. Наш спротив "Північному потоку-2" незмінний”, - пояснив дипломат.

Водночас така зміна позиції від санкційної риторики до прямої відмови від санкцій викликала критику в союзників Вашингтона. Зокрема цю критику, як згадувалося вище, активно підтримала Польща. Разом з ними про небезпеку газогону Кремля продовжують говорити балтійські країни.

Передбачається, що рішення Вашингтона про відмову від подальших санкцій проти будівництва - це спроба не псувати відносини з Німеччиною, яка найбільше в Європі зацікавлена у доведенні проєкту до кінця.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?