Поляки проголосували щодо документу про українців і геноцид
Категорія
Світ
Дата публікації

Поляки проголосували щодо документу про українців і геноцид

Поляки проголосували щодо документу про українців і геноцид
Джерело:  prostir.pl

Польський Сейм хоче зробити 11 липня Національним днем ​​пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти жителів Польщі в 1943-1945 рр.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Рrostir.pl.
Текст відповідної резолюції у вівторок, 19 липня, пройшов перше читання в парламентських комісіях зі зв'язків з поляками за кордоном і по культурі і засобам масової інформації. Основою став проект резолюції правлячої партії "Право і справедливість". Після прийняття поправок проект підкреслює, що злочин мав місце в 1943-1945 роках.
Парламент хоче віддати данину "громадянам Другої Речі Посполитої, по-звірячому вбитим українськими націоналістами".
Депутати погодилися з поправкою в назві документа, запропонованою головою комісії зі зв'язків з поляками за кордоном Міхалом Дворчіком (ПіС), який консультувався з істориками Інституту національної пам'яті Польщі. Згідно з поправкою, в резолюції віддається дань пам'яті "жертв геноциду в 1943-1945 роках", а не, як було спочатку, в 1939-1945 роках.
Об'єднані комісії протягом першого читання вказали, що в 1943-45 роках загинули представники і інших національностей, а також українці, "які встали на захист жертв". Парламент висловив їм свою вдячність і закликав президента вшанувати цих людей державними нагородами.
У резолюції висловлюється солідарність з Україною, яка бореться з зовнішнім агресором на Донбасі.
Друге читання резолюції відбудеться в середу, 20 липня.
За резолюцію повинен проголосувати Сейм на пленарному засіданні.
Раніше голова польської правлячої партії "Право і справедливість" Ярослав Качиньский назвав події на Волині 1943-1944 років геноцидом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?