Порошенко запідозрили в заробітках на схемах в оборонному комплексі
Категорія
Події
Дата публікації

Порошенко запідозрили в заробітках на схемах в оборонному комплексі

Порошенко запідозрили в заробітках на схемах в оборонному комплексі
Джерело:  online.ua

Відомий волонтер Віталій Дейнега розповів про те, як заробляє на тіньових схемах підприємство «Укроборонпром», підконтрольне, за його словами, президенту Петру Порошенко.


Про це  Дейнега розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Найбільш капець у нас - це" Укроборонпром ". Це конторка, яку зробив Янукович для того, щоб тирити бабки на оборонці. І вона успішно з цим справлялася весь цей час. І продовжує справлятися», - сказав Дейнега.


За його словами, більшість закупівель засекречені, так само як і продажі.


«Україна ж продовжує експортувати озброєння, продовжує повертати ПДВ. Це теж такий цікавий момент ... Питання в тому, що "Укроборонпром" - дуже закрита структура, яка конкретно має справу і з баблом, і з технікою, яку можна відновлювати», - продовжив волонтер.


«Фактично, Міноборони всі закупівлі озброєнь може тільки через" Укроборонпром "робити. І звідси ми маємо і міномети "Молот", звідси ми маємо і ринок озброєнь, до якого має доступ тільки дуже вузьке коло фірм», - продовжив волонтер.


«Якщо ми купуємо за кордоном, наприклад, якусь зброю або патрони - проблем немає. Вони виставили інвойс, ми його сплатили - отримали патрони. А що, якщо хтось захоче робити патрони тут? Ось чому до цих пір немає жодного патронного заводу в Україні?», - міркує Дейнега.


«Досі ж не побудували жодного! Луганський розбомбили, тому що він не нам би патрони робив, а нічого нового не зробили. У нас немає своїх грошей, немає своїх інвестицій. А нормальна фірма, нормальний інвестор зайде сюди це робити, якщо він знає, що потім упреться в "Укроборонпром", в таку купу дозволів і в неминуче ручне прийняття рішень?», - продовжує волонтер.


Читайте також:  Путін не награвся, питання великої війни з Росією вже не стоїть - український розвідник


«Тобто, цей ринок є абсолютно неконкурентним, абсолютно закритим. І якщо завод "Маяк" - єдиний, хто може виробляти у нас міномети, - скаже, що міномет "Молот" буде коштувати півмільйона - значить, він буде коштувати півмільйона. Скаже мільйон - значить, буде мільйон. І ніхто йому нічого не може зробити. Тут немає конкуренції. А поки немає конкуренції - до тих пір буде корупція», - вважає Дейнега.


«Неринкові умови, відсутність конкуренції породжують корупцію і завищені ціни. А ринкових умов на ринку озброєнь в Україні немає. Тому подобається Міноборони міномет "Молот" або не подобається - вони змушені його купувати. Тому що нічого іншого немає», - продовжує волонтер.


За його словами, ситуацію з "Укроборонпромом" може змінити президент.


«І саме тому він ніколи цього не зробить. Тому що "Укроборонпром" заточений якраз під те, щоб на ньому заробляв президент. Що президент і робить», - каже Дейнега.


«Чому у нас фронт купує катера "Гюрза" від "Ленінської кузні"? Чому у нас "Богдан" (компанії, пов'язані зараз або були пов'язані з Петром Порошенко, - ONLINE.UA) реально претендує на виробництво повноприводних реанімобілів? Реально, це не жарт! Він на тендер подає машину, якої не існує. І виграє тендер», - каже Дейнега.


"Укроборонпром" завжди був годівницею президента. Завжди. І у нас змінився президент, але не підхід в цьому питанні. Змінилися масштаби цього підходу, звичайно. Так по-нарваному красти, як при Януковичі, продавати системи залпового вогню за кордон, наприклад, а у нас списувати їх як металобрухт, відновлювати і продавати в різні африканські країни - цього, звичайно, вже немає. Принаймні, немає в таких "промислових масштабах". А в цілому, "Укроборонпром" - це чітко тема президента. Це всі знають, це не якась таємниця», - продовжує волонтер.


За його словами, якщо в Україні і з'явиться патронний завод, то тільки за згодою президента та виключно з якимось його інтересом.


"На жаль. Але президент може це все змінити, тому що це повністю підконтрольна йому структура. Знаєш, ось коли у нас ділять сфери впливу, то це - вотчина президента конкретно», - продовжує Дейнега.


За його словами, найбільш шкода, що для реформи оборонного сектора потрібні роки, в той час як війна йде вже зараз.


«Щоб наша оборонка в результаті цих реформ "народила" якісь нові зразки озброєння або допрацювала і виробила в потрібної для армії кількості зразки вже існуючі, за рахунок чого наша армія отримала б перевагу в цій війні, - для цього потрібні роки», - сказав Дейнега.


Більше читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA:  "Укроборонпром" створив Янукович, щоб тирити гроші, при Порошенко підхід не змінився - волонтер Віталій Дейнега

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?