Порошенку в США недвозначно дали зрозуміти, що робити з ГПУ і корупцією
Категорія
Політика
Дата публікації

Порошенку в США недвозначно дали зрозуміти, що робити з ГПУ і корупцією

Порошенку в США недвозначно дали зрозуміти, що робити з ГПУ і корупцією
Джерело:  The New York Times

У США вважають, що президент Петро Порошенко повинен негайно відновити Давида Сакварелідзе, звільненого з посади заступника голови ГПУ, на посаді і почати боротьбу з корупцією в Генпрокуратурі.
Про це йдеться в редакційній статті американського видання The New York Times, переклад якого публікує ONLINE.UA.
"Український парламент у вівторок нарешті проголосував за відставку одіозного генерального прокурора України Віктора Шокіна. Сполучені Штати і європейські країни, які надали допомогу Україні, вже давно наполягали на його звільненні; за рік його перебування на посаді Шокін став символом глибоко вкоріненої культури корупції в Україні, не зумівши залучити до відповідальності жодного члена поваленого режиму Януковича або нинішнього уряду, блокуючи зусилля налаштованих на реформи депутатів. На жаль, ніщо не може змінитися, якщо президент Петро Порошенко і парламент не погодяться призначити реальних борців з корупцією і не затвердять серйозну судову реформу", - йдеться у статті.
У США згадали виступ в українському парламенті віце-президента США Джо Байдена і його промову про корупцію в Україні.
"Корупція була поширена в Україні з моменту здобуття нею незалежності, що живиться тісними зв'язками між політиками, олігархами і слабкою системою правосуддя. Протести в 2014 році, які призвели до втечі президента Віктора Януковича, були в значній мірі спровоковані народним гнівом через монументальну корупцію і зловживання владою. Проте його повалення ще не показало результату.
У своїй промові в Одесі у вересні минулого року посол США Джеффрі Пайєтт сказав, що корупція так небезпечна для України, як і підтримка Росією військового заколоту на сході України. А під час візиту в грудні минулого року віце-президент Джозеф Байден-молодший заявив, що корупція з'їдає Україну, «як рак». Серед прикладів, процитованих Пайєттом, був арешт у Британії $23 млн незаконних активів колишнього українського міністра екології Миколи Злочевського; проте офіс Шокіна заявив, що проти міністра не порушено жодної справи, і рахунки розморозили", - зазначають журналісти.
У статті також зазначається, що президент Петро Порошенко зобов'язаний не допустити появи на посаді заступника голови ГПУ друзів Шокіна, а замість цього повинен відновити Давида Сакварелідзе на посаді.
"В останні години перебування на посаді Шокін звільнив заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе, колишнього грузинського прокурора, якого запросив президент Порошенко для боротьби з корупцією. А до цього Шокін систематично очищав своє відомство від прокурорів-реформаторів. Тепер генеральним прокурором став Юрій Севрук (зараз - тимчасово виконуючий обов'язки керівника ГПУ - Ред.), близький друг Шокіна, якому він зможе довірити свої справи.
Порошенко, який сам є продуктом старої системи, має безліч турбот з сепаратистами на сході, яких підтримує Москва, і безперервною політичною нестабільністю в Києві, де уряд прем'єр-міністра Арсенія Яценюка висить на волосині.
Схоже, в цих умовах, Порошенко прийняв триваючу корупцію як невелику ціну, яку потрібно заплатити за простір для маневру. Але президенту, прем'єр-міністру і парламенту необхідно зрозуміти, що Міжнародний валютний фонд і країни-донори, в тому числі Сполучені Штати, не можуть продовжувати закопувати гроші в корумповане болото, поки уряд не почне будувати демократію, чого вимагали українці протестуючі.
Порошенко просто не може дозволити одному з близьких друзів Шокіна зайняти місце, що звільнилося. Він повинен негайно відновити Сакварелідзе і почати широку суспільну дискусію про вибір наступного генерального прокурора, ясно даючи зрозуміти, що йому нададуть мандат для глибокої реформи, і що уряд його повністю підтримає".
Раніше повідомлялося, що на зустрічі з президентом України Петром Порошенко президент США Барак Обама підтвердив готовність надати Києву кредитні гарантії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?