Посли G7 нагадали команді Зеленського про зобов'язання України
Категорія
Політика
Дата публікації

Посли G7 нагадали команді Зеленського про зобов'язання України

Посли G7 нагадали команді Зеленського про зобов'язання України
Джерело:  online.ua

Європейський союз і МВФ не приховують, що фінансово допомагають в Україні у власних інтересах. В Офіційному Брюсселі навіть прямо говорили Україні, що Євросоюз - небанкомат, і за будь-яку допомогу потребує відповідної "плати". Це в черговий раз підтвердили посли країн G7, які зустрілися з главою НБУ Кирилом Шевченком і нагадали йому про необхідність термінового виконання безкомпромісних вимог МВФ. Примітно, що це нагадування послідувало після того, як українська влада, включаючи президета Володимира Зепленского, публічно дала зрозуміти, що офіційний Київ згоден не з усіма вимогами Фонду та буде слідувати програмі співпраці тільки по тим пунктам, які не порушують інтереси українців. До речі, про достаток українців згадали і посли G7, які переконані, що без МВФ фінансової стабільності в Україні не буде. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву послів G7 в Україні в Twitter.

"Під час зустрічі з головою Національного банку України Кирилом Шевченком посли G7 привітали прихильність НБУ банківській та економічній реформам, а також виконання Україною зобов'язань перед МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями. Велика сімка підтримує сильний і незалежний Національний банк України, що сприятиме економічній стабільності України і достатку всіх українців ", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, серед проблемних питань між Україною і МВФ, зокрема, залишилися прийняття законів про Вищу раду правосуддя і НБУ, про незалежну роботу НАБУ і САП, відмова від обмеження тарифів, введених цієї зими на енергоринку. В Офісі президента України запевняють, що у МВФ і української влади однаковий погляд на принципові речі і вимоги Фонду, які українська влада зобов'язалася виконати в рамках діючої програми. Офіційний Кия не приховує, що розраховує на другий транш МВФ у розмірі 700 млн доларів в 2021 році, але глава фінансового комітету Верховної ради Данило Гетманцев допускає, що його можуть так і не виплатити Україні. Він запевняє, що це не стане для нашої країни катастрофою, давши зрозуміти, що експерти Фонду перейшли червоні лінії і влада зараз шукає баланс, щоб переговори завершилися позитивно, але при цьому були забезпечені і враховані інтереси простих українців, як в рівні доходів, так і в тарифній політиці.

Нагадаємо, місія МВФ, яка приїжджала до Києва для перегляду програми кредитування і виплати нового кредитного траншу, завершила роботу в Україні 13 лютого, в той день, коли президент Зеленський вилетів в ОАЕ на важливі переговори про двостороннє співробітництво. Домовленостей по кредитному співробітництву досягти не вдалося. У Фонді зажадали більшого прогресу за всіма раніше висунутим умовам. Постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман уточнив, що представники Фонду вимагають від влади Ураїни виконання важливих умов щодо просування антикорупційних реформ та посилення управління НБУ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський нарешті розповів, що вимагає МВФ від України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?