Потрібен розтин: у МОЗ висунули неочікувану вимогу
Категорія
Україна
Дата публікації

Потрібен розтин: у МОЗ висунули неочікувану вимогу

Потрібен розтин: у МОЗ висунули неочікувану вимогу
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров’я буде вимагати робити розтин усіх померлих від пневмонії, щоб знати напевне, чи був у них коронавірус Sars CoV 2, що породжує хворобу COVID 19 і вражає легені. Про це розповів заступник очільника МОЗ, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу у відомстві, інформує ONLINE.UA.

За його словами, наразі МОЗ детально розглядає питання створення додаткових мобільних груп, якими будуть підкріплені сімейні лікарі. Окрім того, робоча група переглядає стандарти надання медичної допомоги – підходи і до тестування, і до "санітарного сортування", і до лікування, і до госпіталізації. Також відомство у цьому стандарті озвучить чіткі вказівки для патологоанатомів щодо розтину померлих від пневмоній.

"Особисто мною дано завдання підготувати зараз наказ Міністерства охорони здоров’я для того, щоб усі випадки, які сьогодні або в попередній період померли з діагнозом пневмонія, щоб були забрані зразки секційного матеріалу для проведення дослідження на наявність коронавірусної хвороби. Ми будемо відслідковувати всі випадки пневмоній для того, щоб не пропустити або мати картину нашої системи – як вона виявляє випадки, як вона лікує – і ми будемо мати ретроспективний аналіз усіх випадків, у тому числі й коронавірусної хвороби, щоб розуміти, як система охорони здоров’я спрацювала на початку розвитку хвороби", - наголосив Віктор Ляшко.

Він також нагадав усім, що ВООЗ не дає ніяких особливих правил для поховання померлих із COVID 19. За словами Ляшка, МОЗ розробило певну інструкцію, яка чітко покаже всім на кожному етапі поховання (що робити), щоб не допустити можливого інфікування. Він звернув увагу на те, що найбільший ризик мають ритуальні обряди, там де можливе велике скупчення людей, прощальні поцілунки.

"Ми вимушені рекомендувати зменшити час і кількість людей, які проводжають людину в останній шлях при коронавірусній хворобі, оскільки тут є можливість недотримання правил карантину", - пояснив Ляшко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 23 березня в столицю України нарешті прибули 70 тисяч медичних масок. Варто зазначити, що, перш за все, ці засоби індивідуального захисту отримають медики в лікарнях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?