Повернення Росії в ПАРЄ: у Путіна шокували реакцією на позицію України
Категорія
Політика
Дата публікації

Повернення Росії в ПАРЄ: у Путіна шокували реакцією на позицію України

Повернення Росії в ПАРЄ: у Путіна шокували реакцією на позицію України
Джерело:  online.ua

У Держдумі РФ вважають, що Крим "демократичним шляхом" повернувся до складу Росії і це відповідає головним цінностям ПАРЄ. Про це російським ЗМІ заявив перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Дмитро Новіков, коментуючи заяву голови Верховної ради Дмитра Разумкова про те, що Україна готова до діалогу з Парламентською асамблеєю, але не згодна на компроміс в питанні територіальної цілісності в контексті повернення Росії в організацію, передає ONLINE.UA.

"Якщо відстоювати головні цінності ПАРЄ, то тоді, перш за все, потрібно виходити з пріоритету прав людини. Якщо з нього виходити, то серед найважливіших прав - право на самовизначення громадян тих чи інших територій. Кримчани демократичним шляхом повернулися до складу Російської Федерації", - заявив Новіков.

Він вважає, що якщо українські політики і далі наполягатимуть на тому, щоб Росію виключили з ПАРЄ через порушення міжнародних зобов'язань, зокрема через незаконну окупацію Криму і Донбасу, то ця позиція не буде відповідати інтересам українців.

"Тому що все, що розколює, вносить розбрат між Росією і Україною, - це аж ніяк не відповідає інтересам нашого, по суті, єдиного народу", - додав Новіков.

Нагадаємо, російська делегація кілька років не брала участь в сесіях ПАРЄ після того, як була позбавлена частини своїх повноважень через окупацію Криму і частини Донбасу. В кінці червня 2019 року в ПАРЄ вирішили повернути всі повноваження російської делегації в асамблеї без обмежень, незважаючи на порушення Москвою принципів Ради Європи. Крім того, ПАРЄ прийняла резолюцію, яка забезпечує повернення Росії в організацію без виконання міжнародних зобов'язань. Документ підтримали 118 делегатів, 62 висловилися проти.

У зв'язку з цим українська делегація в ПАРЄ прийняла рішення не подавати свої повноваження на затвердження під час осінньої частини сесії ПАРЄ з 30 вересня по 4 жовтня. Таким чином в Києві відреагували на повернення Росії в ПАРЄ. Крім того, Україна разом з Латвією, Литвою, Естонією та Грузією створили спільну групу "Балтік плюс" в ПАРЄ, головним завданням якої буде продовження політики невизнання і засудження анексії Криму та окупації Росією частин Східної України, Грузії і Молдови.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Разумков назвав неприйнятним для України повернення Росії в ПАРЄ. Під час зустрічі з генсеком Ради Європи Марією Пейчіновіч-Бурич він заявив, що Київ не готовий на компроміси в питанні територіальної цілісності в контексті повернення Росії в організацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?