Повинні бути пильними - США та ЄС виступили з жорстким застереженням
Категорія
Світ
Дата публікації

Повинні бути пильними - США та ЄС виступили з жорстким застереженням

Повинні бути пильними - США та ЄС виступили з жорстким застереженням
Джерело:  online.ua

Європейські дипломати назвали Китай потужною авторитарною країною, яка тільки-но підіймає голову. Офіційний Брюссель запропонував Вашингтону створити новий постійний формат, який дозволить обговорювати нову загрозу. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву державного секретаря США Майкл Помпео.

За його словами, американська та європейська сторони вже погодили таку практику.

"США прийняли пропозицію голови дипломатії ЄС (Жозепа) Борреля про створення постійного формату політичного діалогу по Китаю. Китай — це авторитарна держава, що підіймає голову, перед обличчям якої ми повинні бути особливо пильними. Ми повинні виробити єдину атлантичну відповідь на загрозу, яку становить Китай для західної демократії", - зауважив Помпео.

Нагадаємо, Китай та Сполучені Штати неодноразово потрапляли у конфліктні ситуації. Протягом останніх років вони здебільшого були спровоковані суперечками у галузях економіки й торгівлі.

Згідно з висновками експертів, після пандемії коронавірусу COVID-19 світ може зіткнутися з новою потужною кризою, яка виявиться масштабнішою. Йдеться про торгову війну США і Китаю, через яку світова економіка не зможе повернутися до стабільного стану довгий час.

Активна фаза торгової війни між США і Китаєм почалася у 2019 році. Тоді Вашингтон і Пекін ввели взаємні мита на товари об’ємом сотні мільярдів доларів. У січні 2020 року Китай і США домовилися про пом’якшення заходів і взаємні поступки.

Пекін зобов’язався закупити в американської сторони товари й послуги на 200 мільярдів доларів. Але недавно криза в стосунках США і Китаю знову загострилася. Це сталося після того, як Вашингтон звинуватив Пекін у наданні неправдивої інформації про спалах коронавірусу.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавній конфлікт між Китаєм та Індією продовжує загострюватися. Напередодні китайське командування почало посилювати свою військову присутність біля індійського кордону, де сталася стрілянина.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?