ППО та боєприпаси: чим закінчився Рамштайн-9
Категорія
Україна
Дата публікації

ППО та боєприпаси: чим закінчився Рамштайн-9

ППО та боєприпаси: чим закінчився Рамштайн-9
Джерело:  online.ua

14 лютого у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі пройшло дев’яте засідання у форматі "Рамштайн", а також засідання міністрів оборони країн-членів НАТО. Розповідаємо, чим закінчилася зустріч у новому випуску новин з Іваном Гриневичем.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

Що обговорювали на "Рамштайні"

Як анонсував глава Міноборони Олексій Рєзніков, на порядку денному переговорів було:

  • захист неба України,

  • розширення "танкової коаліції";

  • формування запасу боєприпасів; програми підготовки українських військових;

  • стабільна підтримка та практична реалізація "воєнного шенгену".

Однак, перед початком засідання Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що нині постачання військових літаків Україні не нагальне питання, але обговорення цієї ідеї триває.

Що передадуть Україні союзники

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що понад 8 країн постачатимуть Україні танки Leopard 2. Це Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди;

Зокрема:

  • Польща та Чехія також надішлють радянські танки на додаток до вже відправлених;

  • Системи ППО Patriot Україні поставлять США, Німеччина та Нідерланди, а Франція та Італія – ППО SAMP/T;

  • Ще кілька країн ведуть роботу з постачання боєприпасів.

Вже відомо, що на зустрічі союзники України домовилися передати Україні боєприпаси та засоби протиповітряної оборони. Вони необхідні українським військовим під час нового наступу РФ.

Чи було ухвалене рішення щодо літаків

Під час пресконференції міністр оборони США Ллойд Остін ще раз повторив, Захід підтримує Україну та продовжить допомагати зброєю. Однак, щодо винищувачів, нині у нього немає жодних нових заяв.

З приводу літаків – сьогодні новин немає, я не робитиму жодних оголошень. Ми й надалі працюватимемо з українськими колегами, щоб вирішити найнагальніші потреби України.

Міністр оборони Польщі після засідання сказав, що переговори про постачання Україні винищувачів F-16, ймовірно, принесуть результати, але для цього потрібен тиск.

Олексій Резніков повідомив, що "НАТО оголосило Росію найбільшою і прямою загрозою. Поки наші солдати захищають мир у Європі, Україна де-факто вступила до НАТО. Я роблю все можливе, щоби це сталося".

Що відомо про Мюнхенську безпекову конференцію 17-19 лютого

Окрім "Рамштайну", ще однією важливою зустріччю на цьому тижні буде Мюнхенська безпекова конференція, яка пройде у Німеччині 17-19 лютого.

Під час конференції учасники обговорять війну Росії проти України, а також поставлять важливе питання: як світ може гарантувати повагу до мирного порядку.

У конференції братимуть участь майже 150 високопосадовців, понад 45 глав держав і урядів, 83 міністри закордонних справ і оборони.

Україна ж на конференції має три основні теми. Серед них: постачання нашій країні далекобійних ракет і західних літаків, членство України у НАТО, та яким може бути майбутнє Росії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?