"Президент" Косова приголомшив світ неочікуваним рішенням
Категорія
Політика
Дата публікації

"Президент" Косова приголомшив світ неочікуваним рішенням

"Президент" Косова приголомшив світ неочікуваним рішенням
Джерело:  online.ua

5 листопада офіційно стало відомо, що "президент" Косова Хашим Тачі неочікувано для всіх подав у відставку після підтвердження звинувачень проти нього у воєнних злочинах. Про своє рішення політик повідомив під час спеціальної пресконференції. Тачі звернув увагу на те, що дотримується обіцянки і йде у відставку після винесення йому звинувачень. "Глава" Косова справді раніше обіцяв, що подасть у відставку, якщо обвинувальний висновок Спеціальної прокуратури проти нього буде підтверджений. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Kosova Press.

"Хашим Тачі, колишній політичний керівник Армії визволення Косова (УЧК) у липні спілкувався із спецпрокурорами чотири дні. Спецпрокуратура звинуватила його та інших політиків у скоєнні низки злочинів проти людства та воєнних злочинах, в тому числі вбивствах, насильницьких зникненнях людей, переслідуваннях і тортурах. Спеціальна палата (суд) Косова, суд щодо воєнних злочинів, розташований в Гаазі, підтвердив висновок прокуратури 5 листопада", – йдеться в повідомленні видання.

Варто звернути увагу на те, що Спеціальна палата була створена ще 5 років тому для розгляду справ про передбачувані злочини партизанів Армії визволення Косова під час війни, яка призвела до незалежності Косова від Сербії.

Що важливо розуміти, за висновком Міжнародного суду ООН, одностороннє проголошення незалежності Косова у 2008 році не суперечило нормам міжнародного права. Однак, що стосується визнання Косова як незалежної держави, міжнародна спільнота досі не сформувала єдину позицію з цього приводу. Станом на сьогодні Косово визнали 116 країн, включно з США та багатьма країнами ЄС. Однак відмовилися визнавати Косово Іспанія, Словаччина, Греція, Кіпр та Румунія. Не визнає Косово й Україна.

В МЗС України місяць тому заявили, що офіційний Київ продовжує дотримуватися послідовної позиції щодо невизнання Косова, "виходячи з безумовної поваги до суверенітету і територіальної цілісності держав у межах їх міжнародно визнаних кордонів". Однак Україна все таки приймає загальногромадянські паспорти Косова для оформлення віз з 25 березня 2019 року.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Дональд Трамп зважився на неочікуваний крок, щоб зупинити Байдена.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?