Президентка Єврокомісії може стати генсеком НАТО — ЗМІ
Категорія
Політика
Дата публікації

Президентка Єврокомісії може стати генсеком НАТО — ЗМІ

Президентка Єврокомісії може стати генсеком НАТО — ЗМІ
Джерело:  online.ua

Президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн запропонували очолити НАТО вже цього жовтня.

Джерело: The Sun

Хто може очолити НАТО

Її термін на посаді президента Європейської комісії закінчується лише наступного року, проте, за повідомленням джерела видання, низка країн-членів Альянсу запропонувала їй посаду генсека.

Проти її кандидатури може виступити Велика Британія, посилаючись на її поганий досвід на чолі Збройних сил Німеччини.

Також видання повідомляє, що міністр оборони Британії Бен Воллес претендує на посаду генсека НАТО. Це був би перший британський генсек за останні 20 років.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас також була запропонована на цю посаду, але, як кажуть, вона відмовилася від неї, оскільки бореться з загрозою Росії на своїх кордонах.

Міністерка фінансів Канади Христя Фріланд, наполовину українка, також бере участь у виборах.

Але джерело в НАТО припустило, що вона навряд чи отримає цю посаду через нездатність Канади витрачати на оборону 2% ВВП країни, що є вимогою Альянсу.

Американці зазвичай не висувають кандидата, оскільки американський генерал традиційно виконує обов’язки Верховного головнокомандувача ОЗС НАТО в Європі.

Чинний генеральний секретар Єнс Столтенберг має піти у відставку наприкінці вересня, після попереднього продовження терміну його повноважень через війну РФ проти України.

У НАТО немає формальних виборів генсека, Альянс із 30 країн приватно обирає нового лідера шляхом консенсусу.

 Що відомо про фон дер Ляєн

Німкеня з 2003-го до 2005 року очолювала міністерство із соціальних питань, справ жінок, сім'ї та здоров'я землі Нижня Саксонія.

У 2005 році її призначили федеральною міністеркою у справах сім'ї, літніх громадян, жінок і молоді в кабінеті Ангели Меркель.

Із 2013 до 2019 року – міністерка оборони, перша жінка на такій посаді у Німеччині.

З 2019 року очолює Єврокомісію. В 2022 році за версією Forbes Урсула фон дер Ляєн посіла 1-е місце у списку 100 найвпливовіших жінок світу.

За освітою фон дер Ляєн – лікарка, вивчала економіку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?