Примарне майбутнє Словаччини на шляху до демократії: парламентські вибори 2023 і до чого тут Росія
Категорія
Політика
Дата публікації

Примарне майбутнє Словаччини на шляху до демократії: парламентські вибори 2023 і до чого тут Росія

Примарне майбутнє Словаччини на шляху до демократії: парламентські вибори 2023 і до чого тут Росія
Джерело:  online.ua

У Словаччині за підсумками кампанії дострокових парламентських виборів, які заплановані вже на 30 вересня 2023 року, перемогу можуть отримати проросійські партії. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного агентством “Ipsos” у період з 26 липня по 1 серпня 2023 року.

Джерело: Ipsos Slovakia

Парламентські вибори у Словаччині 2023

Сьогодні основним фаворитом парламентських перегонів у Словаччині є партія “Курс – Соціальна демократія” (Smer-SD), яка за оцінками провідних місцевих політтехнологів може досягти перемоги у виборах, отримавши 20,3% голосів виборців та здобути в парламенті 34 парламентських місця.

Друге місце посідає партія “Progresivne Slovensko” з результатом 16,9%, з отриманням 28 депутатських мандатів.

Відповідно третє місце займає партія “Глас – Соціальна демократія” (Hlas-SD) з 13,4% голосів виборців, що відповідає отриманню 22 місць в парламенті.

Решта партій, які можуть потрапити до словацького парламенту є екстремістська партія “Republika” (8,8%, 15 депутатських мандатів), “OL`aNO” у складі передвиборчої коаліції на рівні 7,9% (що становить 13 місць у парламенті) та партія “SaS” на рівні 6,7% (9 парламентарів).

Інші партії потенційно можуть отримати підтримку менше 6% виборців: партія “Sme Rodina” – 5,6%, християнські демократи “KDH” – 5,4%, “SNS” (Slovak National Party) – 5,2%. Демократи та ліво-центристська партія “L`SNS” на рівні 2,2% та “Aliancia” (1,9%).

Фото: Prieskum volebných preferencií politických strán – júl/august 2023, Ipsos Slovakia

Проросійські настрої політичних партій у Словаччині

Соціологи відмічають, що на фоні політичної турбулентності в Словаччині спостерігається певне зростання кількості прихильників виборців до лідерів виборчої кампанії партії “Курс – Соціальна демократія” (Smer-SD), а її підтримка у порівнянні з квітнем поточного року зросла на 4%, а також партії “Progresivne Slovensko”, рівень довіри до якої значно збільшився до 12% у квітні поточного року.

На сьогодні, тенденції зростання рівня підтримки населенням популістської партії “Курс – Соціальна демократія” викликають певне занепокоєння як у діючого керівництва Словаччини, так і міжнародної спільноти в цілому.

Відомо, що на чолі партії “Курс – Соціальна демократія” (Smer-SD) виступає колишній прем’єр-міністр країни Робертом Фіцо.

Номінально він є соціал-демократом, але фактично є націоналістом, який дотримується крайніх правих консервативних поглядів, та як і Орбан, Роберт Фіцо поділяє відкрито антиукраїнські та проросійські погляди.

З початком російської збройної агресії проти України Роберт Фіцо та його партія “Smer-SD” систематично нагнітають настрої проти політики солідарності діючого уряду Словаччини.

Фіцо порівнює перебування підрозділу НАТО на території Словаччини з нацистськими солдатами, а війну в Україні описує як збройний конфлікт між США та РФ.

На чолі іншого фавориту парламентських перегонів партії “Глас – Соціальна демократія” (Hlas-SD) з підтримкою на рівні 13,4% є колишній прем’єр-міністр країни Петер Пеллегріні.

Раніше він був соратником по партії Робертом Фіцо, у той же час не був замішений до корупційних скандалів з партією “Smer-SD”.

Експерти відмічають, що на відміну від Фіцо, Петер Пеллегріні у виборчій кампанії утримується від різких заяв щодо зовнішньополітичних аспектів, проте не виключається, що його партія може створити коаліцію та підтримає “Smer-SD” у майбутньому парламенті Словаччини, створивши проросійське лоббі.

На жаль, в сучасних реаліях проросійська позиція – це є протерористичною позицією, а це певним чином суперечить цінностям демократичних суспільств.

Відомо, що Президент Словаччини Зузана Чапутова виказує значне занепокоєння посиленням проросійських настроїв.

За її словами, це є наслідком активізації російської кампанії з дезінформації “молодого демократичного суспільства”. При цьому, для Європейського Союзу перемога партії “Smer-SD” у парламентських виборах в Словаччині означає появу ще однієї слабкої ланки у політичній єдності в протистоянні російській агресії.

Що, у свою чергу, поновить потенціал для авторитарних сил і створить проблему демократичним цінностям ЄС.

У випадку перемоги партії “Курс – Соціальна демократія” (Smer-SD) одіозний Віктор Орбан вперше отримає союзника у рамках “Вишеградської четвірки”.

Як вибори 2023 у Словаччині вплинуть на підтримку України

Президент України Володимир Зеленський не приховує свого занепокоєння посиленням проросійських настроїв у Словаччині, так як вона, поряд з Польщею, Чехією та країнами Балтії, що активно підтримують Україну у боротьбі з російською агресією, як на двосторонньому рівні, так і в межах платформ міжнародних організацій ООН, ЄС та НАТО.

З початком широкомасштабної агресії росії проти України, Словаччина надала притулок сотням тисяч українських біженців. Крім того Словаччина стала першою країною НАТО, яка у минулому році передала Україні вкрай необхідне для відбиття російської збройної агресії озброєння і військову техніку.

За рахунок передачі під захист власного повітряного простору Чехії та Польщі, Словаччиною було передано Україні системи ППО С-300 та весь парк власних винищувачів тринадцять літаків Міг-29.

Експерти зазначають, що впливові політичні сили популістської спрямованості успішно використовують у власних інтересах розчарування та страхи суспільства, його віра до дезінформації та недовіру до державних інститутів.

Як російська пропаганда впливає на громадян Словаччини

Згідно з результатами соціальних досліджень, проведених компанією “Globsec”, Словаччина вважається країною найбільш насиченою проросійськими поглядами в порівнянні з іншими країнами Центральної та Східної Європи.

Приблизно 40% громадян країни вважають, що війну в Україні спричинила Росія (у минулому році рівень становив 51%), а 34% респондентів вважають, що російська агресія була спровокована колективним Заходом на чолі зі Сполученими Штатами Америки.

Необхідно зазначити, що активну роль у цьому питанні відіграє посольство РФ у Словаччині. За результатами соціологічних досліджень протягом 2020 року в інформаційному просторі країни відмічались розповсюдження про-кремлівських наративів стосовно “слов’янської братньої єдності”, політичної та т.зв. “військової могутності” Росії тощо.

Знаковою подією стало розкриття словацькими спеціальними службами у 2022 році ролі і місця російських спеціальних служб у проведенні ряду дезінформаційних кампаній, спрямованих на підтримку дезінтеграційних процесів в Європі, посилення рівня підтримки РФ і протидії Україні та намагань сфальсифікувати майбутні парламентські вибори в країні. Зокрема, було виявлено факти вербування помічником військового аташе при посольстві РФ в Словаччині полковником Сергієм Соломасововим місцевого політичного діяча Бохуса Гарбара в якості автора та перекладача інформаційних матеріалів, для створення та функціонування медійних платформ призначених для розповсюдження російської дезінформації.

Все вище перераховано однозначно говорить про намагання РФ вплинути на виборчі процеси у Словаччині та відновити свій вплив в країнах Центральної та Східної Європи шляхом просування до органів влади проросійських політиків та партій, що однозначно становить загрозу майбутньому демократичному розвитку як окремих країн, та і Європейському суспільству в цілому.

Читайте також:

  • До України надійшли перші САУ Zuzana 2

  • Як можна?! Зеленський відреагував на проросійські настрої в Словаччині

  • Україна підписала контракт зі Словаччиною на виробництво та постачання САУ Zuzana 2

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?