Про що домовилися на переговорах про Донбас - офіційні подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Про що домовилися на переговорах про Донбас - офіційні подробиці

Про що домовилися на переговорах про Донбас - офіційні подробиці
Джерело:  online.ua

У Мінську завершився новий раунд переговорів щодо врегулювання на Донбасі. ОБСЄ розкрила підсумки цієї зустрічі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на спеціальну заяву посла Гайді Грау.

За словами представниці організації в Тристоронній контактній групі, головним моментом переговорів стало узгодження нового режиму припинення вогню.

"Я рада повідомити, що сьогодні Тристороння контактна група, за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України, досягла згоди з приводу додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню, мета яких забезпечити дотримання всеосяжного, стійкого та безстрокового перемир'я", - наголосила дипломатка.

Новий режим стає чинним з 00:01 київського часу у понеділок, 2020 року. Також сторони домовилися про:

  • заборону на використання снайперів;

  • нерозміщення важкого озброєння на території населених пунктів, їх околиць чи біля шкіл, дитсадків, лікарень, громадських локацій;

  • дисциплінарні заходи у разі порушення режиму припинення вогню (для цього інформуватимуть координатора ТКГ);

  • створення механізму для реагування на обстріли-порушення.

Зазначається, що сторони домовилися про вогонь у відповідь на наступальні дії тільки у тому випадку, якщо не спрацював згаданий механізм реагування. Дозвіл на вогонь можуть надати лише керівники ЗСУ чи ватажки окупаційних військ. Ці накази повинні бути відомі для представників ТКГ.

Представники ОБСЄ пояснили, наступальні дії — це спроби змінити позиції підрозділів, які склалися станом на узгодження домовленостей. Йдеться також про додаткове інженерне обладнання позицій та просування у бік ворожих ліній, а також про розвідку чи диверсійні наміри.

Як повідомляв ONLINE.UA, в ОПУ також проінформували про підсумки переговорів. У президента наголосили на узгодженні нового режиму тиші. Прорив у роботі ТКГ в цьому напрямку є результатом ефективної роботи української делегації за підтримки наших міжнародних партнерів у Берліні й Парижі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?