Про що Україна домовилася з РФ - несподівані подробиці
Категорія
Політика
Дата публікації

Про що Україна домовилася з РФ - несподівані подробиці

Про що Україна домовилася з РФ - несподівані подробиці
Джерело:  online.ua

21 грудня офіційний Київ та Москва попередньо дійшли згоди, що в новому контракті на транзит російського газу до Європи буде збільшена вартість цього транзиту. Такою інформацією на брифінгу поділився міністр енергетики України Олексій Оржель, передає ONLINE.UA.

"У зв’язку з тим, що в нас є певне зменшення обсягів транспортування, сторони розуміють, що тариф має зростати. Тобто буде певне збільшення тарифу на транспортування (газу).Відповідне збільшення тарифу, виходячи з обсягів, керуючись європейськими методологіями визначення тарифу, кінцево вже визначить регулятор. Регулятор порахує, візьме вхідні дані. Але є чітке розуміння сторін: тариф певним чином має бути збільшений", - заявив чиновник.

Варто зазначити, що 21 грудня РФ та Україна підписали протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України до Європи та врегулювання взаємних вимог. Зауважимо, що протокол – це ще не укладений контракт на транзит газу. Окрім того, Москва погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу за рішеннями Стокгольмського арбітражу у газовій справі. Цей борг Україна отримає грошима. Водночас Україна та Росія відмовилися від інших судових суперечок щодо газу. Варто також звернути увагу на те, що новий контракт щодо транзиту газу сторони підпишуть терміном на 5 років з можливістю продовжити його до 10 років.

Як повідомляв ONLINE.UA, відома швейцарська компанія Allseas неочікувано для всіх призупинила участь у будівництві газовопроводу "Північний потік-2" — це сталося в результаті набуття чинності законом про санкції США.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?